Tefal Steam N' Light

Steam N' Light Kuhanjem na pari otkrijte nove arome namirnica
  •  Sadrži 6 programa pripreme jela za savršene rezultate.
  • Jednostavno odlaganje zahvaljujući posudama za kuhanje koje se mogu složiti jedna u drugu.

Steam N' Light - za lagana i ukusna jela!

Upoznajte Steam n Light, zabavni aparat za kuhanje na pari sa kojim možete skuhati sve što poželite! Omogućite sastojcima da dođu do izražaja i poslužite savršena jela pomoću 6 programa za kuhanje na pari. Pripremite povrće (posebni i brzi način rada), ribu, bijelo meso, rižu ili čak kolače zahvaljujući posudi za pripremu kolača.
Sa Steam n Light, uvijek ćete blistati!
  • Jednostavna i zabavna upotreba: svaki program za kuhanje ima posebnu lampicu koja pokazuje koji program pripreme jela koristite.
  • Multifunkcionalan: sadrži i dvije posebne funkcije za pripremu jela: odmrzavanje i održavanje toplote. Predviđen je za sve vrste upotreba.
  • Praktičan: posude se mogu složiti jedna u drugu za jednostavno i praktično odlaganje u svakoj kuhinji.



Osnove
  • Dolijevanje vode sa vanjske strane

  • Kalup za kolače

  • Jednostavno kuhanje sa 6 programa

  • Knjiga recepata

Recepti
Karakteristike
Snaga 900  W
Kapacitet 10 l  
Tajmer (kuhanje na pari) Digitalni  
Jednostavno odlaganje    
Broj posuda 3  
Indikator nivoa vode    
Vanjsko dolijevanje vode    
Funkcija održavanja toplote Automatizirani  
Mogućnost pranja u mašini za suđe    
Boje Crna  

Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Da, možete podgrijavati hranu. Postavite tajmer na oko 10 minuta (zavisno od vrste hrane) i pazite da je dovoljno vode u spremniku.
Vremenom, prirodni sokovi od hrane, kao što su mrkva ili cvekla, mogu obojiti posudu. To je normalna pojava. Mrlje se mogu očistiti limunovim sokom odmah nakon kuhanja.
Okvirno, možete kuhati 500 g mesa 15 minuta, ali vrijeme zavisi od količine i tipa mesa, kao i modela aparata za kuhanje na pari.
Preporučujemo da najveće namirnice, koje treba najduže kuhati, postavite u najnižu košaru.
Namirnice su postavljene preblizu i imaju različito vrijeme kuhanja: probajte produžiti vrijeme kuhanja.
Kuhate previše namirnica u isto vrijeme: namirnice većih dimenzija ili namirnice koje se duže kuhaju stavite u donju košaru.
Nemojte stavljati previše namirnica u košaru za kuhanje na pari.
Uklonite kamenac iz aparata.
Usitnite namirnice.
Ukus namirnica je mnogo bolji kada su pripremljene na pari, zato bi trebalo umjereno dodavati začine.
Ukoliko je potrebno, pospite malo na hranu ili dodajte začinsko bilje u vodu za stvaranje pare kako biste začinili hranu.
Da. Nikada ne smijete ostaviti mali električni aparat bez nadzora dok je u upotrebi. Međutim, ne morate čitavo vrijeme nadgledati aparat za kuhanje na pari. Podesite tajmer i zvučni signal će vas obavijestiti kada je jelo gotovo. Nema opasnosti da će vam hrana zagoriti ili da je morate promiješati.
Oprez: Ne zaboravite staviti vodu u spremnik.
Sokovi hrane kuhane na pari sakupljaju se u posudi za sakupljanje soka. Ovi sokovi se mogu koristiti u pripremi bujona i soseva.
Ako se vremena kuhanja hrane u posudama razlikuju, započnite kuhanje koje zahtijeva najviše vremena u najnižoj posudi i onda dodajte gornju posudu/posude kako kuhanje odmiče da biste završili ciklus kuhanja.
Svo zamrznuto povrće možete kuhati na pari.
Preporučujemo korištenje konzerviranih ili prethodno skuhanih mahunarki u aparatu za kuhanje na pari. Treba ih osušiti i isprati, a zatim postaviti u košaru za kuhanje na pari. Ne treba ih prethodno natapati ili kuhati.
Da, možete ga pripremati u aparatu za kuhanje na pari. Potrebno je isto vrijeme pripreme kao i prilikom pripremanja na pari/u tavi za umake. Provjeravajte nivo vode i dopunjavajte po potrebi.
Da. Ako košara za kuhanje na pari ima dno koje se može ukloniti, tada možete ukloniti dno sa košara 2 i 3 i postaviti cijelo malo pile na najnižu košaru i tako kuhati na pari.
Da. Kako bi meso, piletina i riba bili sočni i ukusni, možete ih marinirati nekoliko sati prije kuhanja na pari.
Kod pripreme jela koja se dugo kuhaju, trebat ćete dopuniti spremnik vodom tokom kuhanja. Da biste dopunili spremnik vodom, koristite rukavice za pećnicu za podizanje poklopca i košare za kuhanje na pari. Pažljivo podignite i ispraznite vodu koja se sakupila u posudi za sakupljanje sokova, a zatim napunite spremnik za vodu koristeći hladnu netretiranu vodu iz slavine.
Vrijeme kuhanja je isto bez obzira koristite li jedan ili dva nivoa. Molimo pazite da hranu previše ne zbijete na prvi nivo kako biste osigurali da para može dosegnuti drugi nivo.
Jednostavno stavite jaja u košaru za kuhanje na pari. Vrijeme kuhanje je 12 minuta za 6 tvrdo kuhana jaja i 8 minuta za 6 meko kuhana jaja.
Ne dirajte zdjele i čaše tokom kuhanja i ne dodirujte uređaj dok proizvodi paru. Uvijek ga zaustavite prije toga.
Ne pomjerajte uređaj dok se u njemu nalaze tečnosti ili hrana.
Uvijek nosite zaštitne rukavice za rad sa posudama ili čašama nakon kuhanja.
Pokušajte sa dodavanjem svježeg začinskog bilja, limuna, bijelog luka, narandži ili čak crvenog ruka direktno na hranu.
Za poboljšanje okusa piletine, mesa i ribe s marinadama, upotrijebite sos za roštilj ili mješavine začina.
Da, naročito kod recepata sa dugim vremenom kuhanja.
Također provjeravajte nivo vode tokom kuhanja za slučaj da ju je potrebno dopuniti.
Upotrijebite samo vodu iz slavine.
Kod nekih je recepata potrebno upotrijebiti foliju za zaštitu, kako bi se spriječila kondenzacija i zaštitila osjetljiva jela.
Upotrijebite specijalnu foliju za kuhanje ili foliju koja se može koristiti u mikrovalnoj pećnici.
Izbjegavajte aluminijumsku foliju koja često produljuje vrijeme kuhanja.
Rižu stavite u posudu za rižu i napunite vodom.
Posudu s rižom stavite u parnu košaru ili u najveću posudu i počnite kuhati.
Da, mogu se prati u mašini za suđe, ali se preporučuje pranje na najnižoj temperaturi ili u programu pretpranja.
Da, nakon svakih 7-10 upotreba. Napunite posudu sa 1/3 vode i 2/3 bijelog sirćeta do maksimalnog nivoa. Uključite aparat na 1 sat, zatim ostavite da se ohladi prije temeljnog ispiranja vodom sa malo deterdženta za pranje suđa.
Preporučujemo da čistite aparat za kuhanje na pari od kamenca svakih 7 do 10 upotreba da biste osigurali efektivan tok pare i produžili vijek upotrebe aparata.
• Ulijte 3 čaše bijelog sirćeta u spremnik za vodu i dopunite vodom do oznake za maksimalni nivo.
• Ne stavljajte dijelove proizvoda na bazu.
• Uključite aparat u struju i podesite tajmer na 20 minuta.
• Budite pažljivi prilikom otpuštanja vrele pare.
Aparat nije očišćen od kamenca nakon 7 do 10 upotreba. Uklonite kamenac.
[1. korak provjere] Jeste li vodu ulili na dobro mjesto?
Ulijte vodu u spremnik za vodu sa sivim dijelom u sredini (grijač).

[2. korak provjere] Jeste li u spremnik ulili dovoljno vode?
Ako u spremniku za vodu nema dovoljno vode, aparat neće moći postići paru. Čak i ako kuhanje traje kratko, trebali biste paziti da voda dođe najmanje do vrha grijača (sivi dio). Čak i ako ste ulili dovoljno vode, proći će određeni period vremena prije nego počne otpuštati paru.

[3. korak provjere] Je li grijač (sivi dio) prljav?
Ako su minerali iz vode prekrili grijač, on možda neće pravilno prenositi toplotu te se možda neće stvarati para. Ako dođe do promjena poput promjene boje grijača (u smeđu, crnu ili bijelu) ili guljenja površine, potrebno je pobrinuti se o grijaču. Uklonite kamenac s njega.
Ispravno funkcioniše. Turbo prsten okružuje grijač kako bi se voda koja se nalazi unutra efikasno zagrijavala. Predviđen je da ne stoji u ravnini i da se voda iz okolnog prostora koristi za proizvodnju pare. Molimo pazite da je turbo prsten pravilno usmjeren te da urez gleda prema dolje.
Površina grijača se ne guli. To je vjerojatno sloj koji se uhvatio na površini grijača. Uklonite kamenac s njega.
Ako u spremniku nema dovoljno vode, uređaj neće više zagrijavati.
Napunite ga ponovo do oznake za maksimalni nivo i uređaj će automatski ponovo započeti program kuhanja.
Tokom dopunjavanja spremnika upotrijebite rukavice i pazite da ne dodirujete vruće površine ili hranu koja se kuha.
Posude su opremljene odvojivim rešetkama, osim posude za otkapavanje na kojoj se uvijek moraju nalaziti pripadajuće rešetke.
Ako uklonite rešetke, povećat ćete zonu kuhanja za velike komade namirnica (cijelo pile, artičoke, jastog, karfiol, brokula itd.)
Da biste rešetke stavili u odgovarajući položaj:
• Držite rešetku na ispravnoj strani (kopča mora biti postavljena prema dolje)
• Stavite rešetku u posudu.
• Pritisnite zonu s kopčom kako biste zakačili posudu.
Za uklanjanje rešetki, pritisnite na vrh rešetke.
Ne, možete kuhati sve vrste hrane: npr. meso, ribu, jaja, povrće, krompire, deserte od riže, kuskus itd.
Ne, prednost kuhanja na pari je ta da se ukusi i mirisi povrća ne miješaju, čak i ako su kuhani zajedno.
Aparat za kuhanje na pari ne radi pod pritiskom, već koristi ambijentalni pritisak.
Para u aparatu za kuhanje na pari ima temperaturu ključanja vode, tj. oko 100 °C.
Da, ali nemojte to činiti prečesto jer će to uzrokovati pad temperature i gubitak pare, što može usporiti kuhanje.
Vaš aparat sadrži vrijedne materijale koji se mogu obnoviti ili reciklirati. Odnesite ga u lokalni centar za prikupljanje otpada.
Molimo idite na odjeljak "Nastavci" internetske stranice da biste jednostavno našli sve što vam je potrebno za proizvod.
Za detaljnije informacije pogledajte dio Garancija na ovoj internetskoj stranici.