TEFAL OPTIMO 39L OF484811

OPTIMO 39L OF484811 Pećnica kapaciteta 39 L

Retro dizajn i kompaktna veličina Optimo 39 L je najjednostavnija pećnica s ventilatorom za svakodnevno kuhanje. Jednostavno odaberite željenu temperaturu, vrijeme i način kuhanja od 6 postojećih programa i uživajte u svim vašim omiljenim jelima.

Oznaka: OF484811

Optimo 39 L kompaktna pećnica: XL pećnica s ventilatorom koja može sve

Sa Optimo 39 L kompaktnom pećnicom, zagrijavajte i podgrijavajte sva svoja jela sa lakoćom.

Mehanički termostat jednostavan za upotrebu, tajmer i postavke pojednostavljuju kuhanje, dok 6 načina kuhanja mogu pripremiti svaki recept: konvekcijski, tradicionalni, grill, biskviti.

Ova priča je zaokružena sa okretnom rešetkom i 6 visina za kuhanje, u kapacitetu 39 L.

Retro dizajn čini je savršenom za svaku kuhinju.

Osnove
  • 4 načina kuhanja

    Jednostavno kuhanje: konvekcija, klasično, Ban Marie i grill. Idealno za svakodnevno kuhanje.

  • Jednostavna upotreba

    Jednostavne mehaničke funkcije: termostat do 240°C, tajmer do 120 minuta, 3 načina kuhanja

  • Konvekcija

    4 načina kuhanja za jednostavnu pripremu i podgrijavanja vaših jela:

    1. Konvekcija za brze i homogene rezultate

    2. Tradicionalno za pizze i pite

    3. Grill za kobasice, odreske ili krompire

    4. Biskvit za delikatne deserte

  • Veliki kapacitet 39 L

    Kapacitet 39L omogućava kuhanje obroka za cijelu porodicu, čak i veće pile.

  • Praktična pećnica

    Rešetka i lim za pečenje uključeni

  • Timer

Karakteristike
Glavne karakteristike
Snaga 2000  
Ukupni kapacitet 39  L
Vrsta zagrijavanja Konvekcija  
Termostat    
Ostale karakteristike
Snaga grilla 1000  
Normativni kapacitet L  L
Upotrebljivi kapacitet L  L
Maksimalna temperatura 240  °C
Trajanje 120  min
Program kuhanja 1 Konvekcija  
Program kuhanja 2 Konvencionalni  
Program kuhanja 3 Grill  
Program kuhanja 4 Pečenje  
Dimenzije unutrašnje upotrebne površine (Š X D X V) 40,5 x 32,3 x 30,8  cm
Nastavak 1 Odvojiva polica  
Nastavak 2 Posuda za otkapavanje  
Uključeni nastavci Rešetka i lim za pečenje od neprijanjajuće obloge  
Boje Crna  
Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Prije prve upotrebe:
• Otpakujte aparat. Ambalaža se može reciklirati, ali može i biti korisna za transportovanje pećnice i vraćanje u ovlašteni centar za popravke.
• Stavite pećnicu na stabilnu površinu.
• Uklonite sve naljepnice i zaštite iz unutrašnjeg i vanjskog dijela poćnice.
• Uklonite sav pribor* iz pećnice (roštilj, ražanj itd.).
• Vlažnom krpom očistite pećnicu i pribor. Pažljivo osušite.
• Zatvorite vrata držeći ih samo za dršku.
• U potpunosti razmotajte strujni kabal i uključite ga u utičnicu sa uzemljenjem.
• Stavite tipku za odabir funkcija na položaj „oven“ (pećnica).
• Postavite termostat pećnice na maksimalnu temperaturu.
• Podesite vrijeme na 15 do 20 minuta.
Pećnica počinje raditi. Može doći do oslobađanja manje količine dima, ali to je u potpunosti normalna pojava i nestat će tokom upotrebe.
Vrata smijete otvarati i zatvarati samo držeći dršku.
• Za pečenje mesa i peradi: upotrijebite posudu sa visokim stranama (minimalno 5 cm) da se smanji prskanje masnoće na zidove pećnice.
• Za peciva: upotrijebite posudu sa neprijanjajućim slojem kako biste pecivo mogli lakše okretati.
Za pripremu mesa, ribe, gratiniranih jela, sufle, peciva itd.:
• Stavite policu na odgovarajuću visinu.
• Stavite tipku za odabir funkcija na položaj „oven“ (pećnica).
• Stavite posudu sa hranom u pećnicu i zatvorite vrata.
• Podesite termostat na odgovarajuću temperaturu.
• Podesite tajmer.
Pećnica za zagrijava i isključuje automatski, zavisno o programiranom vremenu rada. Uvijek možete prekinuti pripremu hrane tako da pomjerite tajmer na nulu.
Prethodno zagrijavanje nije uvijek potrebno (ovisno o receptu). Temperatura vrata i zidova je visoka kad je pećnica uključena. Nemojte stavljati posudu direktno na bazni element ili glatku bazu.
Za „grilanje“ i gratiniranje svih vaših jela:
• Prethodno zagrijte pećnicu.
• Stavite posudu ili meso na roštilj što bliže elementu za roštilj, ali da ga namirnice ne dodiruju.
• Možete staviti posudu za pečenje ili posudu za otkapavanje sa malo vode direktno na bazni element ili glatku bazu koja se ne zagrijava tako da možete sakupljati masnoću ili sokove iz namirnica koje pripremate.
• Ostavite vrata napola otvorena (ovisno o modelu).
• Stavite tipku za odabir funkcija na položaj „grill“ (roštilj).
• Podesite odgovarajuće vrijeme pripreme pomoću tajmera.
Pećnica počinje raditi. Kod pečenja mesa neophodno je okrenuti meso nakon pola vremena pečenja (kobasice, itd.).
Kad završi vrijeme pripreme hrane, ako je programirano vrijeme isteklo, pećnica se automatski isključuje. Ako se pećnica ne isključi automatski, postavite tajmer na nulu.
Ni pod kojim uvjetima ne smijete stavljati u aparat materijale koji bi se mogli rastopiti ili zapaliti.
Kod pećnica sa ventilatorom, izbjegavajte stakleno i zemljano posuđe. Koristite nižu temperaturu pečenja od preporučene i produžite vrijeme pečenja.
Ne, morate aktivirati tajmer i podesiti termostat da biste uključili pećnicu.
Pripremu hrane možete prekinuti u svakom trenutku tako da tajmer okrenete na nulu.
Prije svakog postupka održavanja i čišćenja: isključite aparat iz napajanja i ostavite pećnicu da se ohladi.
Za čišćenje vanjske strane pećnice dovoljno ju je jednostavno obrisati spužvom.
Očistite vrata, emajlirane ili lakirane površine i staklene dijelove mekom spužvom uz dodatak male količine blagog deterdženta.
Nemojte upotrebljavati agresivna sredstva za čišćenje (naročito sredstva za ribanje na bazi sode) niti grube ili abrazivne spužvice.
Za lakše čišćenje, vaša pećnica sadrži:
• samočisteće obloge* — nakon pripreme masne hrane, zagrijte pećnicu dok je prazna, postavite termostat na maksimalnu poziciju na 10 minuta, uz zatvorena vrata.
• element za roštilj koji se može sklopiti prema dolje, ali se ne može ukloniti*.
• gladak bazni element koji je emajliran i koji se može podići* (ne može se ukloniti).
* ovisno o modelu
Za jela koja se slažu jedna na druge, možete upotrijebiti meku, neabrazivnu metalnu spužvu. Nikada ne primjenjujte silu kod rukovanja sa elementima.
Sav pribor* (police, posude, set za rotaciju) može se prati u vodi uz dodatak male količine deterdženta ili se može oprati u mašini za suđe.
Da, normalno je da se tokom prve upotrebe aparata oslobađa manja količina dima ili mirisa. Ta pojava će brzo nestati. Poreporučujemo da aparat prvi puta koristite dok je prazan (bez pribora): postavite termostat na maksimalnu poziciju na 15 do 20 minuta.
Ako su neki dijelovi aparata zahvaćeni vatrom, nikada nemojte pokušati gasiti vatru vodom. Ugušite plamen vlažnom krpom tako da prekrijete cijeli aparat. Isključite aparat iz napajanja i ne otvarajte vrata pećnice.
• Vodite računa o preporučenom vremenu pečenja,
• Koristite tamne metalne tepsije sa podesivom visinom i izbjegavajte zemljane tepsije, kao i tepsije od terakote, porculana ili stakla
• Stavite policu na odgovarajuću visinu: Na sredinu, u slučaju pećnice sa ventilatorom i na dno, u slučaju konvekcijske pećnice
• Ne koristite aluminijumsku foliju za kuhanje.
Unutrašnje osvjetljenje radi samo ako je aktivirana funkcija tajmera.
Elementi ne moraju biti crveni da bi pružali toplotu. Zapravo, da li će elementi postati crveni, zavisi o distribuciji između toplotnog učinka i dužine elementa.
Nakon što ste izvršili postupke za pokretanje aparata navedene u uputstvu za upotrebu, provjerite da li utičnica radi tako što ćete povezati neki drugi aparat. Ako još uvijek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati aparat samostalno i odnesite ga u ovlašteni servis.
Nemojte koristiti aparat. Da biste izbjegli opasnosti odnesite ga na popravak u ovlašteni servis.
Ne. Vaša pećnica nije dizajnirana da se može ugraditi u kuhinjski element. Mora biti postavljena na stabilnu površinu koja je otporna na temperature od minimalno 90 °C. Vrlo je važno da područje oko pećnice bude slobodno, a naročito iznad pećnice.
Način rada odmrzavanja pomaže vam da ubrzate vrijeme odmrzavanja hrane pomoću cirkulacije zraka unutar pećnice (tokom odmrzavanja nema faze zagrijavanja).
Vremena pripreme navedena u tabeli samo su orijentaciona. Mogu varirati zavisno od kvaliteta sastojaka i posuđa koje se koristi. Zato se vrijeme pripreme mora prilagoditi zavisno o jelu i priboru za jelo koji se koristi.
Toplotu stvaraju gornji i donji elementi pećnice. Taj tradicionalni način kuhanja pogodan je za pripremu mesa, ribe i pudinga.
Toplotu stvara gornji element pećnice. Ova se metoda može koristiti za tradicionalno grilanje/roštiljanje i za zapečena jela.
Toplotu koja se stvara raspuhuje ventilator koji se nalazi na stražnjem dijelu pećnice, čime se garantuje iznimno jednolično pečenje u svakom dijelu pećnice. Raspuhivanje vazduha omogućuje jednolično pečenje hrane.
Toplotu stvara gornji element pećnice. Dodatak za pečenje na ražnju okreće se da bi komadi mesa bili jednako zapečeni sa svih strana.
Funkcija turbo omogućuje vam brzu pripremu svih jela. Toplota se stvara višim i nižim otporom, čemu je dodana funkcija ventilatora.
Ta funkcija kombinira toplotu koju raspuhuje ventilator i niži otpor, što istovremeno osigurava iznimno jednolično pečenje, s hrskavom teksturom tijesta.
Vaš aparat sadrži vrijedne materijale koji se mogu obnoviti ili reciklirati. Odnesite ga u lokalni centar za prikupljanje otpada.
Molimo idite na odjeljak "Nastavci" internetske stranice da biste jednostavno našli sve što vam je potrebno za proizvod.
Za detaljnije informacije pogledajte dio Garancija na ovoj internetskoj stranici.
Ako mislite da jedan dio nedostaje, molimo, nazovite službu za korisnike i pomoći ćemo vam pronaći rješenje.