TEFAL Clipso + 6L

Clipso + 6L Jednostavno otvaranje jednom rukom
 • Jednostavno se koristi, potrebna je samo jedna ruka .
 • Ima 2 programa kuhanja za savršeno balansirane obroke.

Clipso +, 2 puta do savršenstva!

Clipso + će promijeniti vaš život! Ekspres lonac se otvara i zatvara jednom rukom bez muke. Kuhanje ne samo da je lako, već je i brzo i jednostavno. Opremljen je sa 2 programa kuhanja, jedan za povrće i drugi za meso i ribu, tako da možete da pripremate raznovrsne ukusne i zdrave obroke na savršen način.

Nevjerojatno je što sve možete jednom rukom!

 • Parna košara čuva ukus i vitamine u svim sastojcima, tako da svaki put dobivate savršene rezultate.
 • Sigurno kuhanje: indikator pritiska ukazuje na previsoku temperaturu, samo smanjite paru komandom za kontrolirano otpuštanje pare.
 • Ima preklopne drške za jednostavnije odlaganje.
 • Proizveden od nehrđajućeg čelika, radi na svim grijaćim površinama, uključujući indukciju i može se prati u mašini za pranje suđa.


Osnove
 • Lako otvaranje jednom rukom

 • Preklopne drške za efikasnije odlaganje

 • 2 nivoa pripreme hrane za bolje očuvanje nutritivnih svojstava sastojaka

 • Indikator pritiska ukazuje na povećan pritisak i pomaže vam da odredite kada trebate smanjiti temperaturu

 • Košara koja omogućava kuhanje hrane iznad vode bez gubitka vitamina i mineralnih soli u vodi za kuhanje.

 • Includes recipe book with more than 60 recipes, sweet and salty  for all tastes!

Karakteristike
Izvor toplote Indukcioni, gasni, električki, keramički, halogeni izvori toplote  
Kapacitet posude 6  L
Kapacitet posude (broj osoba) 4/6  
Broj programa za kuhanje 2  
Knjižica recepata    
Parna košarica    
Broj sigurnosnih mehanizama 5  
Sistem ispuštanja pare Standardno  
Dishwasher safe details Except gasket and valve  
Pressure indicator    
One-handed opening    
Sistem otvaranja/zatvaranja Izbočeni sistem  
Materijal posude Nehrđajući čelik  
Unutrašnja obloga/završetak Brušeni nehrđajući čelik  
Vanjska obloga/završetak Polirani nehrđajući čelik  
Vrsta drški Sklopljivo  
Mogućnost pranja u mašini za suđe    

Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Ekspres lonac se može otvoriti kad se ohladi i kad se smanji unutarnji pritisak (kad se klin indikatora zaključavanja ili indikator pritiska (ovisno o modelima) u potpunosti spuste).
Možete upotrijebiti ekspres lonac za kuhanje na pari To je, na primjer, metoda visokokvalitetnog kuhanja povrća: zadržava vitamine i hranjive tvari.
- Upotrijebite tečnost, ali ne više od 750 ml (6 čaša).
- Upotrijebite košaru za kuhanje na pari; postavite je na tronožac ili je okačite na zakovane dijelove na posudi (ovisno o modelu) i pazite da hrana ne bude uronjena u vodu.
Ne ostavljajte hranu u ekspres loncu prije i nakon kuhanja. Pripremljenu hranu ostavite u frižideru u zatvorenoj posudi.
Provjerite:
• vrijeme kuhanja,
• da li je izvor toplote podešen na dovoljnu jačinu nakon što je postignut radni pritisak,
• da li je ventil za regulaciju pritiska dobro postavljen,
• količinu tečnosti.
Vrijeme kuhanja u ekspres loncu može biti do 3 puta kraće od kuhanja u običnom loncu. Počnite sa receptima iz knjižice sa receptima/uputstvima koji dolaze sa ekspres loncem. Jednom kada svladate principe rada, to možete primijeniti na druge recepte. Pazite da stavite barem 250 ml (2 čaše) tečnosti.
Postoje 2 načina:
sporo oslobađanje - postepeno okrenite dugme za odabir programa na položaj pare. To se koristi za dinstanje, kuhanje povrća, mesa i riblja jela.
Brzo oslobađanje - postavite ekspres lonac pod mlaz hladne vode tako da usmjerite mlaz vode na metalni dio poklopca. To se koristi za jela koja sadrže tečnosti kao što su supe, riža, tjestenina, mliječni pudinzi, kreme od jaja, mješavine biskvita i pudinga, recepti koji sadrže rižu ili tjesteninu i recepti sa visokim sadržajem tečnosti, kako biste izbjegli prolijevanje tečnosti iz ventila za paru zajedno sa parom kad otpuštate ventil za regulaciju pritiska.

Kad je inidikator pritiska dolje, sav pritisak je oslobođen.
Uvijek upotrijebite barem 250 ml tečnosti.
Normalno je da tokom prvih 5 minuta nema pritiska. Temperatura ekspres lonca se još uvijek zagrijava. Ali ako nakon 5 do 10 minuta pritisak još uvijek nije postignut, tada provjerite:
• da li je vatra upaljena i da li je izvor toplote postavljen na maksimum;
• da li je poklopac ispravno zatvoren;
• da li je guma postavljena ispravno i da li je prljava ili iskrivljena;
• da li ima dovoljno vode u spremniku: minimalno 250 ml (2 čaše);
• da li je prekidač za pritisak ispravno podešen (ovisno o modelu);
• da li je indikator zaključavanja ili indikator pritiska blokiran (ovisno o modelu);
u svakom slučaju, potražite rješenje problema u uputstvima za upotrebu ekspres lonca.
• Ekspres lonac je previše napunjen.
• Podešena je previsoka toplota.
• Regulator pritiska, klin indikatora zaključavanja ili sigurnosna naprava su blokirani zbog neodgovarajućeg održavanja i sprečavaju normalan rad aparata.
Prije otvaranja lonca, uvjerite se da je ispuštena para i da se klin indikatora zaključavanja nalazi dolje. Ako ste sigurni da je sva para izašla, protresite proizvod i provjerite da li se klin indikatora zaključavanja ili indikator pritiska (ovisno o modelima) pomjera dolje. Ako se ne pomjera dolje, postavite ekspres lonac pod hladnu vodu i ponovno ga pokušajte otvoriti.
Možete upotrijebiti lonac kao veliku posudu za umake ili lonac za dinstanje. Za tu posebno namjenu, možete kupiti stakleni poklopac za ekspres lonac koji imate.
U ekspres loncu možete kuhati praktički sve: možete pripremati supe, kuhati meso, ribu i povrće te također izraditi ukusne deserte. Za potpune recepte pročitajte knjižicu sa receptima za vaš ekspres lonac ili internet stranicu.
• Isključite izvor toplote.
• Ostavite ekspres lonac da se ohladi.
• Nakon otvaranja ekspres lonca, uvjerite se da je sva para izašla i da je indikator zaključavanja na ispravnom mjestu (ovisno o modelu).
• Provjerite i očistite sve radne dijelove i stanje gume.
Ako se problem i dalje javlja, odnesite ekspres lonac (sve njegove dijelove) u preporučeni servisni centar.
Većina ekspres lonaca ima postavku 1. za namirnice poput povrća i postavku 2. za meso i zamrznutu hranu.
Kuhanje počinje kad ventil za regulaciju pritiska omogući ispuštanje pare, stvarajući pištav zvuk. U tom trenutku smanjite toplotu i izračunajte vrijeme navedeno u receptu. Sa ekspres loncem Nutricook, drugi zvučni signal upozorava da smanjite toplotu za završno kuhanje sa blagom parom.
Trebat će duže vrijeme kako bi nastao pritisak, ali vrijeme kuhanja će biti isto (kad se radni ventil aktivira).
Upotrijebite odgovarajuće izvore topline. Pogledajte uputstva za upotrebu kako biste saznali koji su izvori topline odgovarajući. Modeli koji imaju ekskluzivnu difuzionu bazu rade izuzetno dobro na svim vrstama površina za kuhanje, uključujući i indukcijske ploče. Upotrijebite ringlu s promjerom koji je jednak ili manji od promjera baze ekspres lonca.
Košara je obavezna za kuhanje na pari. Kod kuhanje možete odabrati želite li je koristiti ili ne.
Za kuhanje izravno u posudi uvijek dodajte minimalnu količinu tečnosti ili barem količinu koja odgovara dvjema čašama (25 cl ili 8,8 UK fl oz).
Za kuhanje na pari na dno posude ulijte 75 cl (26 UK fl oz) vode.
Maksimalni nivo napunjenosti: nemojte puniti ekspres lonac iznad 2/3 visine posude.
Upozorenje: ako ekspres lonac zagrijavate dok u njemu nema tečnosti, odnesite ga u ovlašteni servisni centar na provjeru.
Za dobro čišćenje svih dijelova dovoljna je topla voda sa malo deterdženta za suđe. Posuda od nehrđajućeg čelika može se prati u mašini za suđe. Gumu, ventil za regulaciju pritiska i sigurnosne naprave trebalo bi čistiti i provjeravati zasebno nakon svake upotrebe da biste se uvjerili da ekspres lonac radi sigurno tokom sljedećih upotreba. Poklopac se također može prati u mašini za suđe, nakon što se sa njega uklone kontrolna ploča i guma (ovisno o modelima). Ne stavljajte aluminijski ekspres lonac u mašinu za suđe.
Za modele od aluminijuma, ponovite postupak naveden u rubrici "prva upotreba" sa sodom bikarbonom (vidi uputstva). Za modele od nerhđajućeg čelika očistite lonac sa grubom spužvom i specijalnim sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika. Nikada ne upotrebljavajte sredstvo za izbjeljivanje.
Guma se mora zamijeniti svake godine. Ako vaš ekspres lonac ne proizvodi pritisak ili ako para izlazi oko poklopca, uvjerite se da je guma ispravno postavljena.
• Zamjena gume kod modela sa kopčama (Cocotte Minute, Authentique ili Actua):
Uklonite staru gumu, kućište mora biti čisto. Postavite novu gumu tako da je pritisnete prstima u predviđeni utor. Nemojte koristiti nikakav predmet kako bi se spriječilo oštećenje gume.

• Zamjena brtve kod drugih modela:
Uklonite staru gumu i zamijenite je novom.
189-1
189-2
Poklopac okrenite prema dolje kada ga stavljate na posudu. Ručke spustite dolje ako je to na vašem modelu moguće.
Da, preporučujemo čišćenje dihtunga poklopca spužvom i sredstvom za pranje nakon svakog kuhanja, kao i njegovog kućišta kod modela s odvojivim dihtungom.
Kad odvojive dihtunge stavljate natrag na mjesto, provjerite da je natpis "strana uz poklopac" okrenut prema poklopcu.
Nikad ne stavljajte tajmer u vodu za pranje posuđa ili pod vodu iz slavine jer nije vodootporan.
Nikad nemojte upotrebljavati otapala.
Upotrebljavajte samo čistu suhu krpu.
Provjerite da li je brtva ispravno postavljena unutar poklopca.
Pobrinite se da sigurnosni štapić i indikator pritiska budu ispravno postavljeni. Uklonite ih i zamijenite ako je potrebno.
Nakon 10 godina upotrebe, vaš ekspres lonac će zaslužiti malo pažnje: odnesite ga na provjeru u ovlašteni servisni centar.
Moguće je zakretanje poklopca dok ne počne primjena pritiska. Sve je u redu s njim.
To su Torx vijci. Imaju urez i mogu se koristiti s ravnim odvijačem, pa kada ručka olabavi ili ju je potrebno zamijeniti, možete koristiti ravni odvijač da biste ih stegnuli. Odvijači Torx dostupni su za kupnju u većini željezarija i trgovina za kućnu radinost.
Provjerite da na karbidu ručke nema izbočina, pukotina ili oštećenja. Ako nema oštećenja zategnite vijke ravnim odvijačem. Ako postoji oštećenje, morat ćete zamijeniti ručku.
Kada se namirnice poput riže koje sadrže i proteine i ugljikohidrate kuhaju na visokim temperaturama, aminokiseline i šećer se razdvajaju i riža postane siva. To neće uticati na ukus i sigurno je za jelo.
Mrlje i tragovi su minerali koji se uhvate na površinu lonca, a koji se normalno nalaze u vodi, poput kalcijuma, silicija, magnezija i željeza. To vas ne treba zabrinjavati.
Provjerite sljedeće elemente:
• Jeste li smanjili temperaturu kada je ventil za kontrolu pare počeo neprekidno otpuštati paru i proizvoditi konstantni zvuk zviždanja?
• Jeste li ispustili paru nakon naznačenog vremena kuhanja?
Ako pustite da ekspres lonac sam ispusti paru bez dekompresije, hrana će se nastaviti kuhati jer će aparat biti pod pritiskom.
Kad vrijeme kuhanja završi, trebali biste isključiti toplinu i ispustiti paru.
Vrijeme kuhanja ovisi o količini, veličini namirnica i vašem ličnom ukusu.
To je normalno u prvih nekoliko minuta.
Ako se to nastavi, odaberite program za ispuštanje pare i prije otvaranja ekspres lonca pričekajte da se indikator prisutnosti pritiska spusti.
Očistite radni ventil i izlaz za ispuštanje pare ispod čepa i provjerite pomiče li se klapna sigurnosnog ventila.
Postepeno se prebacite s pozicije za kuhanje pod pritiskom na poziciju otpuštanja. Ako se problem nastavi (često slučaj s nekim vrstama hrane: leća...) vratite se na poziciju za kuhanje i napravite brzo otpuštanje pod hladnom vodom.
To je normalno u prvih nekoliko minuta zagrijavanja.
Ako se to ne promijeni, provjerite da li su ispunjeni sljedeći uslovi:
• Podešen je najveći stupanj zagrijavanja.
• U ekspres loncu ima dovoljno tečnosti.
• Birač programa nije podešen na poziciju ispuštanja pare.
• Ekspres lonac je čvrsto zatvoren.
• Napunite ekspres lonac: minimalno 250 ml tečnosti, maksimalno 2/3 njegove visine ili čak manje (ovisno o tipu hrane i receptu).
• Zatvorite ekspres lonac: svi naši ekspres lonci izrađeni su tako da se pritisak ne može stvarati ako nisu dobro zatvoreni.
• Kuhanje: ekspres lonac mora se postaviti na izvor toplote podešen na maksimalno zagrijavanje. Nakon toga, u roku od nekoliko minuta, on postiže temperaturu iznad 100 C (110 C do 120 C ovisno o tipu ili položaju regulacijskog ventila ekspres lonca). Ventil za regulaciju pritiska omogućava izlaz pare: toplota se tada treba smanjiti i izračunati vrijeme kuhanja. Ovaj postupak omogućava uštedu energije od 70% u usporedbi sa uobičajenim kuhanjem u vodi.
• Završetak kuhanja, dekompresija: kad istekne vrijeme kuhanja, izvor toplote se mora isključiti i sva para se mora osloboditi iz lonca tako da se ventil za regulaciju pritiska postavi u položaj za otpuštanje pare. Ekspres lonac se sada može otvoriti. Možete ubrzati ispuštanje pare iz ekspres lonca tako da ga stavite pod mlaz hladne vode.
Ako para izlazi oko poklopca, provjerite sljedeće:
• da li je poklopac dobro zatvoren; da li brtva dobro prijanja unutar poklopca;
• da li je brtva zaprljana? Ako jest, očistite je.
• da li je guma u dobrom stanju - ne zaboravite je promijeniti svake godine;
• Da li je brtva još uvijek odgovarajuća?
• Da li je prijanjanje dobro na modelima Authentique?
• Da li je poklopac oštećen ili udubljen?
• Da li su poklopac, sigurnosni ventil i regulator pritiska čisti?
• Provjerite da li je obod ekspres lonca oštećen.
Ekspres lonac ima nekoliko sistema koji garantuju savršenu bezbjednost tokom rada.
• Siguran sistem zatvaranja (ovisno o modelu): ekspres lonac je opremljen sigurnosnim sistemom koji sprečava stvaranje pritiska ako poklopac nije zatvoren ili nije dobro zatvoren. Ako poklopac nije ispravno postavljen, sigurnosni sistem će spriječiti klin indikatora zaključavanja da se podigne i kao posljedica toga da se stvara pritisak.
• Siguran sistem otvaranja (ovisno o modelu): ako je ekspres lonac pod pritiskom, klin indikatora zaključavanja je podignut i sprečava otvaranje lonca. Da biste omogućili da klin padne, potrebno je da oslobodite pritisak i tek tada možete otvoriti ekspres lonac. Provjerite položaj klina indikatora zaključavanja ili indikatora pritiska (ovisno o modelima). Mora biti u donjem položaju da bi se lonac mogao otvoriti.
• Bezbjednost uz suvišan pritisak: ako se tokom kuhanja izlaz pare blokira, aktiviraju se sigurnosni sistemi zbog suvišnog pritiska:
1) Prva faza: sigurnosni ventil oslobađa pritisak.
2) Druga faza: guma omogućava da se oslobodi pritisak između poklopca i lonca.
3) Treća faza (ovisno o modelima): klin indikatora zaključavanja se podiže iznad ručke i omogućava da se pritisak ispusti vertikalno. Da biste otvorili ekspres lonac, nakon završenog hlađenja, klin indikatora zaključavanja mora se vratiti na mjesto.
Odnesite ga na provjeru ovlaštenom servisnom partneru.
Kada se ekspres lonci upotrebljavaju na ploči za kuhanje postižu oko 118 °C na simbolu piletine, i oko 111 °C na simbolu povrća.
Pretis lonci kuhaju meso na 13lb/psi - 0,9 bar, a povrće na 8lb / psi - 0,55 bar.
Samo bez poklopca, naročito ako želite da hrana prvo poprimi smeđu boju.
Kuhanje počinje kad ventil za regulaciju pritiska omogući ispuštanje pare, stvarajući pištav zvuk. Tada smanjite jačinu izvora toplote i izračunajte vrijeme pripreme koje je navedeno u receptu.
Okrenite poklopac na loncu na suprotnu stranu, jer to pomaže da se sačuva vijek trajanja dihtunga.
• Uvjerite se da imate minimalno 250 ml tečnosti u loncu.
• Uvjerite se da je dihtung postavljen ispravno. Neki modeli imaju priključak unutar poklopca koji se spaja sa malim otvorom na dihtungu. Ako priključak i otvor nisu dobro usklađeni, to će utjecati na pritisak.
• Dihtung je možda nečist ili je istrošena i mora se zamijeniti. Dihtung treba mijenjati svake godine.
• Provjerite da li je ventil regulatora čist i da nije blokiran ostacima hrane.
• Provjerite da li je obod lonca u dobrom stanju i da lonac nije iskrivljen.
• Ventil za regulaciju nije postavljen ispravno ili regulator nije na položaju 1 ili 2 (ovisno o modelu). Za postupak koji se koristi za određeni model pogledajte priručnik sa uputstvima.
• Toplota je na preniskom stepenu. Uvijek koristite jaki stepen toplote da bi ekspres lonac bio pod pritiskom. Kad je to postignuto i kad imate snažan protok pare, smanjite izvor toplote da biste uspostavili ravnomjeran protok i započnite mjeriti vrijeme od te tačke. Kod svih recepata potreno je smanjiti izvor toplote kad je pritisak ostvaren.
• Indikator zaključavanja se zaglavio. To je indikator zaključavanja ili indikator pritiska ( ovisno o modelu) koji se podiže kad pritisak nastane u ekspres loncu, a pada kad nema pritiska. Ako se ne podigne, možda se mora očistiti. Pogledajte uputstvo za čišćenje za određeni model.
• Provjerite da li ste ispravno postavili poklopac.
To se koristi u transportu kako bi se spriječilo da se poklopac i dihtung zalijepe jedan za drugi. Prah je bezopasan, no ako ste zabrinuti možete ga isprati prije upotrebe.
Ekspres lonac napravljen je da bi trajao i prilagodio se okolnostima u porodici koje se mijenjaju.
U nastavku preporučujemo kapacitete u litrama:
• za 1 do 4 osobe: 3 do 4,5 l
• za 4 do 6 osoba: 6 l
• za 6 do 8 osoba: 7,5 do 8 l
• za 7 do 10 osoba: 10 l
Zato što je kuhanje pod pritiskom mnogo brže od standardnog kuhanja.
Stoga je potrebno strogo se pridržavati vremena kuhanja kako bi se postigli dobri rezultati.
Neki modeli imaju određene programe za meso ili povrće, predviđene za optimalno kuhanje.
Ekspres lonac omogućuje ključanje (namirnice se potapaju u vodu s ili bez košare) ili kuhanje na pari (namirnice su postavljene u košaru iznad nivoa vode).
Može se upotrebljavati i za kuhanje na laganoj vatri ili pirjanje prije kuhanja pod pritiskom ili čak dinstanje s poklopcem, ali bez povećanja pritiska.
Ne, tajmer je dizajniran samo za jednu namjenu.
On upravlja dvama stupnjevima kuhanja, kuhanjem pod pritiskom i laganim kuhanjem. Zato se mora nalaziti na svojoj predviđenoj lokaciji na poklopcu.
Da. Korištenje lonca bez tečnosti ozbiljno bi ga oštetilo.
Ne, strogo preporučujemo da ekspres lonac ne koristitie za prženje, jer bi se mogao oštetiti.