TEFAL So Intensive

So Intensive Jedite vrhunski svaki dan!
 • Vrhunska dugotrajnost: TITANIUM FORCE obloga
 • Vrhunski ukusi:THERMO-SPOT tehnologija

Jedite vrhunski svaki dan!

Zahvaljujući modernoj tehnologijii, Tefal posuđe predstavlja vrhunski kvalitet kada se radi o dugotrajnosti i fantastičnim rezultatima.

Vrhunska dugotrajnost:

 • TITANIUM FORCE obloga: do 2 puta otpornija*
  • tvrda baza sa titanijumskim česticama
  • duboki 3D holografski efekat sa metalik punjenjem za veću dugotrajnost
  • izuzetno debeo završni sloj u svrhu poboljšanja učinkovitosti neprijanjanja
 • * TITANIUM FORCE obloga do 2X otpornija od Tefal POWERGLIDE obloge

Vrhunski okusi:

 • THERMO-SPOT (samo na tavama) postaje crvene boje kada tava garantirano dostigne optimalnu temperaturu za savršeno pečenje
  • NAJBOLJI UKUS
  • NAJBOLJA TEKSTURA
  • NAJBOLJA BOJA
 • za ukusna jela svaki dan.
Osnove
 • Titanium Force logo

  Titanium force

  Lasts up to 2 times longer* thanks to : Hard base with Titanium particles, Deep 3D holographic effect with metallic fillers for higher durability, Extra thick finish layer for improved non-stick performance. *TITANIUM FORCE coating lasts up to 2X longer than Tefal POWERGLIDE coating

 • Thermospot technology symbol

  THERMO-SPOT

  Thermo-Spot (in pans only) turns full red when the frypan has reached the ideal temperature for perfect searing. It guarantees: Perfect texture, Perfect colour, Perfect flavour. For delicious full-flavoured meals everyday.

 • Tough frying pan

  Enamel exterior coating

  100% hard and resistant, safe and easy to clean

Recepti
Karakteristike - uporedba
Materijal Aluminij  
SSTEEL/ALUMINIUM  
Aluminij  
Izvor toplote Gasni, električki, keramički, halogeni izvori toplote  
Indukcioni, gasni, električki, keramički, halogeni izvori toplote  
Gasni, električki, keramički, halogeni izvori toplote  
Kompatibilnost pećnice Do 175°C  
Do 175°C  
Do 175°C  
Unutrašnja obloga/završetak Neprijanjajući  
Neprijanjajući  
Neprijanjajući  
Inside coating disclaimer ZEER STERKE EN DUURZAME TEFAL ANTI-AANBAKLAAG  
nije dostupno Zeer sterke en duurzame Tefal anti-aanbaklaag  
Thermo-Spot (Indikator temperature) Tave  
Tave  
Tave  
Kljun za sipanje NO  
NO  
NO  
Vrsta drške Fiksirano  
Fiksirano  
Fiksirano  
Boja drške ZWART  
nije dostupno Donkerpaars  
Garancija 2 JAAR TEFAL GARANTIE  
nije dostupno 2 jaar Tefal garantie  

Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Neprijanjajući pribor posebno je dizajniran tako da se namirnice ne lijepe. Međutim, tava za prženje ili tava za umake mora se održavati na odgovarajući način. Zato postupite prema sljedećim savjetima: prije prve upotrebe stavite malo ulja u tavu za prženje/tavu za umake, zatim je isperite i osušite pa ponovite taj postupak sa vremena na vrijeme, ako redovno perete tavu za prženje/tavu za umake u mašini za suđe. Osim toga, neophodno je izbjegavati pregrijavanje i grebanje, naročito zbog korištenja metalnog pribora (kašike, kuhače) i/ili zbog čišćenja abrazivnom spužvom.
Posuđe sa plastičnim/bakelitnim drškama ili tipkama nije predviđeno za upotrebu u pećnici i nikada se ne smije stavljati u pećnicu. Tava se smije zagrijavati na visokim temperaturama samo na ploči za kuhanje. Posuđe koje sadrži drške od nehrđajućeg čelika sa silikonskim umetcima ili omotima otporno je za upotrebu u pećnici do 210°C na maksimalno 1 sat. Drške koje su u potpunosti izrađene od nehrđajućeg čelika su otporne za upotrebu u pećnici do 260°C. Stakleni poklopci su otporni na visoke temperature do maksimalno 180°C. Pogledajte uputstva za upotrebu koja dolaze sa posuđem da biste saznali koji dijelovi su otporni za upotrebu u pećnici. Ako i dalje imate pitanja, slobodno nam se obratite. Posuđe se nikada ne smije upotrebljavati u mikrovalnoj pećnici.
• Operite tavu za prženje u vrućoj vodi sa dodatkom tekućeg deterdženta za pranje suđa kako biste uklonili prašinu. Osušite je i prije prve upotrebe razmažite malo ulja za kuhanje preko neprijanjajuće obloge. Odstranite višak ulja.
• Isperite i osušite posuđe za kuhanje nakon svake upotrebe.
Za pečenje na tavi: između 140°C i 195°C
Za pečenje palačinki na tavi: između 165° C i 240° C
To je optimalna temperatura za prženje i pečenje hrane. Taj indikator doprinosi zdravom kuhanju na idealnoj temperaturi.
Trebate se pridržavati preporuka za upotrebu navedenih na ambalaži ili u uputstvima koja dolaze uz proizvod. Sa nekim setovima možete upotrebljavati metalni pribor, osim noževa i miješalica. Međutim, da biste produžili vijek trajanja tava za prženje i tava za umake, strogo preporučujemo da ne upotrebljavate metal. Radije odaberite plastiku ili drvo.
Neprijanjajuća svojstva keramičke obloge su više ograničena u pogledu performansi i trajanja od klasične (PTFE) obloge. Preporučujemo kuhanje sa više masnoća i temeljitije pranje uz više dodatog tekućeg deterdženta za pranje suđa. Kod zapečene hrane, preporučujemo da natopite kuhinjsko posuđe u vodu sa malo deterdženta, po mogućnosti sa malo bijelog octa.
Tokom vremena, keramička baza dobit će mrlje koje se neće moći ukloniti. To nikako neće utjecati na učinak posuđa za kuhanje i ne predstavlja opasnost za zdravlje.
• Većina metalnog pribora, osim noževa i miješalica, može se koristiti, ali uz oprez.
• Izbjegavajte rezanje direktno u posudi.
• Ne grebite po neprijanjajućoj oblozi. Sitne mrlje na posuđu ili ogrebotine su normalne i ne utiču na njegovu efikasnost.
• Nakon kuhanja, ne ostavljajte praznu posudu na izvoru toplote.
• Uvijek izaberite odgovarajuću veličinu ringle i prilagodite plinski plamen tako da pokriva samo dno posude i ne prelazi na bočne strane.
• Nikada ne ostavljajte posude na izvoru toplote bez nadzora.
• Neka se posuđe ohladi prije čišćenja.
Tava je bila izložena visokim temperaturama (pregrijavanje prazne posude, kontakt vruće posude sa hladnom vodom itd.).
Prije čišćenja tave, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Iskrivljena tava neće omogućiti dobre rezultate kuhanja.
Tave se NIKADA ne smiju koristiti u mikrovalnoj pećnici.
Ovisno o setu (provjerite pakiranje), većina metalnog pribora može se koristiti, osim noževa, vilica i mutilica. Međutim, trebalo bi obratiti posebnu pažnju kod korištenja bilo kakvog metalnog pribora. Izbjegavajte upotrebu pribora sa oštrim rubovima kao i sjeckanje direktno na tavi. Ne probadajte namirnice i ne grebite po neprijanjajućoj površini.
Da. Zbog visoke temperature može zagorjeti hrana, stvarajući mrlje i iskrivljenja na posuđu. Osim toga, pregrijavanje može umanjiti učinak neprijanjajuće obloge. Umjerena temperatura dovoljna je za kuhanje, jer se aluminijum ravnomjerno zagrijava. Zagrijavanje prazne posude također može izazvati oštećenja.
Ne. Kuhanje na visokim temperaturama neće rezultirati značajnim smanjenjem vremena kuhanja i sigurno neće doprinjeti kvalitetu namirnica, pa se izričito preporučuje kuhanje na srednjim temperaturama. Drugi razlog za tu preporuku je činjenica da kuhanje na visokim temperaturama može uništiti neprijanjajući sloj.
Da biste produžili vijek trajanja premaza, trebali biste koristiti malu količinu ulja pri prženju ili grilanju. Pri kuhanju ili dinstanju nije vam potrebno ulje.
Tava sa neprijanjajućim slojem:
Dovoljno je ručno pranje vodom u koju je dodat deterdžent.
Tava se mora oprati nakon svake upotrebe da bi se uklonio sloj masnoće koji se može zadržati na površini. Ukoliko tavu samo obrišete papirnatim ubrusom ili isperete vodom, masnoća se neće ukloniti i mogla bi zagoriti kada sljedeći put budete koristili tavu, a mogu se pojaviti i mrlje.
Za čišćenje tava sa neprijanjajućim slojem ne smijete upotrebljavati sredstva za čišćenje u prahu ili žičane spužve. Obična spužva idealna je za čišćenje unutrašnje i vanjske strane tave.

Keramička tava:
Preporučujemo da keramičku tavu perete ručno, vodom i blagim deterdžentom. Na taj je način ona najefikasnija. Ako tavu nije moguće dobro očistiti uobičajenim načinom pranja suđa, u nju možete dodati malu količinu sirćeta i vode te je zagrijati. Mješavina vode i sirćeta zagrijavanjem će očistiti tavu. Nakon toga dobro isperite tavu, osušite i istrljajte, primjerice, s malo suncokretovog ulja. Vaša će tava biti kao nova. Ako se na dnu nalazi tvrdokorna prljavština, najprije ostavite vrelu vodu i kvalitetan deterdžent za odmašćivanje da odstoje u tavi. Zatim, ako je potrebno, tavu možete očistiti plastičnom abrazivnom spužvom i tečnim abrazivnim deterdžentom za čišćenje.
Neki dijelovi mogu se prati u mašini za suđe, a drugi dijelovi ne. (Pogledajte u nastavku.) Ako se mogu prati u mašini za suđe, koristite neutralni deterdžent pri čišćenju. Neke mašine za suđe nisu kompatibilne s loncima/tavama za prženje, pa molimo provjerite korisnički priručnik vaše mašine za suđe prije korištenja.
Kompatibilnost s mašinom za suđe :
Dio lonca/tave za prženje: DA
Posebna ručka: DA
Poklopac: (osim magnetnog dugmeta): DA
Odvojive magnetne ručke poklopca: NE (može dovesti do hrđe)
Hermetički poklopac za čuvanje: NE (može dovesti do izobličenja)
Za produživanje vijeka trajanja vaše tave preporučamo ručno pranje neabrazivnom spužvom Upotreba u mašini za suđe: poželjno je koristiti blage deterdžente poput tečnih deterdženata ili onih u obliku gela.
Drške i tipke se mogu olabaviti tokom vremena zbog neprekidnog zagrijavanja i hlađenja spojnih dijelova. U tom slučaju pažljivo ih ponovo pritegnite uz pomoć odgovarajućeg odvijača, ali pazite da dijelove ne pritegnete previše.
• Možda su se na tavi nataložile naslage/ostaci hrane, vjerovatno kao rezultat zagorijevanja nekog komada hrane u tavi. To se obično može očistiti tako da se tava napuni vodom sa deterdžentom za pranje suđa. Zatim upotrijebite pastu od natrijevog bikarbonata i vode pa je nježno neabrazivnom spužvom (neljepivom spužvom za pranje suđa) razmažite po tavi. Neprijanjajući sloj treba nakon toga obnoviti tako da se malo ulja za kuhanje kuhinjskim papirnatim ubrusom premaže preko površine.
• Tava za prženje je vjerovatno pregrijana, što je uzrokovalo oštećenje i promjenu boje neprijanjajućeg sloja. Ako se tave redovno pregrijavaju, to će dovesti do slabljenja neprijanjajućeg sloja. Crvena Thermo-Spot oznaka na tavama za prženje izvrstan je pokazatelj i pokazuje vam kad je tava dosegla savršenu temperaturu za pripremu hrane. Kada oznaka poprimi crvenu boju smanjite jačinu grijanja zone za kuhanje kako bi se održala odgovarajuća temperatura. Nemojte nastaviti zagrijavati tavu na jakom stupnju, jer će to dovesti do pregrijavanja tave i neprijanjajućeg sloja.
• Ako je oprana u mašini za suđe, nakon svake upotrebe premažite neprijanjajući sloj uljem za kuhanje kako biste spriječili isušivanje i osigurali najbolja neprijanjajuća svojstva.
• Tava je korištena na previsokoj toploti ili na izvoru toplote koji nije odgovarajući za tavu, što je dovelo do iskrivljenja i deformacije tave.
• Osim toga, nikada nemojte stavljati hladnu vodu u vruću tavu ili potapati vruću posudu za kuhanje u hladnu vodu. Iznenadne promjene temperature mogu uzrokovati iskrivljenje materijala, što će dovesti do neravnomjerne površine dna posude za kuhanje.
Pripazite kada stavljate tave na plinske ploče jer podložne nožice mogu biti različite pa naročito za male tave može biti potrebna tronožna podloga koju većina proizvođača plinskih ploča za kuhanje isporučuju sa pločom za kuhanje, ili se može posebno kupiti.
Prevelika sila na vanjski dio aluminijskih lonaca ili tava za prženje koja je rezultat ispadanja ili udarca može dovesti do izobličenja lonaca/tava. (Lonac/tava za prženje neće se deformirati kao rezultat toplote od kuhanja.)
Naše obloge su poznate po tome da se ne odvajaju od površine u normalnim uvjetima upotrebe. Ako se TEFAL /T-Fal tave za prženje ili tave za umake ne koriste na uobičajeni način i ako netko slučajno proguta čestice obloge, tada nema opasnosti. Čestice nisu toksične (neprijanjajuća obloga nije štetna za vaše zdravlje). Proći će kroz tijelo i neće se u njemu apsorbirati kao druga vlakna. Napomena: Neprijanjajuća obloga je tako sigurna sa zdravstvenog aspekta da se često upotrebljava u medicini za oblaganje pejsmejkera i sitnih cjevčica koje zamjenjuju arterije.
Sve neprijanjajuće obloge sadrže PTFE, što je skraćenica za politetrafluoretilen, plastični polimer. To je klizavi sastojak, izrađen od molekula tetrafluoroetilena koji sadrži samo ugljenik i fluor. Neprijanjajuća obloga nije pod utjecajem kisele ili alkalne baze i ostaje stabilna za vrijeme kuhanja. Francuske, europske i američke zdravstvene organizacije su odobrile upotrebu PTFE neprijanjajuće obloge za kuhinjsko posuđe. Zapravo, to je supstancija koje ne stvara hemijsku reakciju kad dođe u kontakt sa hranom, vodom i sredstvima za čišćenje. U slučaju apsorpcije, potpuno je neškodljiva za tijelo. Proći će kroz tijelo i neće se u njemu apsorbirati kao druga vlakna. Neprijanjajuća obloga je tako sigurna sa zdravstvenog aspekta da se često upotrebljava u medicini za oblaganje pejsmejkera i sitnih cjevčica koje zamjenjuju arterije.
NE. Kuhinjsko posuđe sa TEFAL/T-Fal neprijanjajućom oblogom ne sadrži PFOA. To redovno provjeravaju nezavisne laboratorije koje verifikuju odsutnost PFOA u gotovim proizvodima. Od 2003. godine, provode se redovna ispitivanja od strane nezavisnih laboratorija u mnogim zemljama (INERIS u Francuskoj, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS u Velikoj Britaniji, FABES Labs u Njemačkoj, MB Labs u Kanadi i SGS u Kini). Ova ispitivanja sistematski su dokazala odsutnost PFOA u proizvodima sa Tefal/T-Fal neprijanjajućom oblogom.
Ne, neprijanjajuća obloga nanosi se samo u fabrici prilikom samog proizvodnog procesa.
Vrlo se rijetko događa da se istroši kod normalne upotrebe i održavanja. Pravilna upotreba i briga osigurat će da posuđe duže zadrži dobar učinak. U većini slučajeva, do trošenja neprijanjajućeg sloja dolazi uslijed pregrijavanja, grebanja i/ili abrazivnog čišćenja. Pretjerano pregrijavanje može uzrokovati da se površina posuđa isuši i izgubi boju. Ovaj tip oštećenja nije obuhvaćen garancijom. Ukoliko povremeno pregrijavate posuđe, preporučujemo da ga češće premazujete jestivim uljem.
U ovom trenutku vlada izvjesna zabuna oko svojstava neprijanjajućeg sloja, koja se ponekad miješa sa PFOA. Međutim, Tefal/T-Fal neprijanjajući sloj napravljen je od PTFE, što je skraćenica stručnog naziva za politetrafluoretilen. Neškodljivost ovog materijala potvrđena je od strane agencija za javno zdravlje u Europi i SAD-u. PFOA i PTFE su dva sasvim različita elementa. Ukratko, kuhinjsko posuđe sa Tefal/T-Fal neprijanjajućim slojem sadrži PTFE, a ne PFOA. Osim toga, prije više od dvadeset godina, Tefal/T-Fal se obavezao da neće koristiti olovo ili kadmijum prilikom izrade kuhinjskog posuđa, što je garancija neškodiljivosti svih njihovih proizvoda. Možete saznati više o navedenom u Eko-informacijama koje je objavila Groupe SEB.
PFOA je standardizovana engleska skraćenica za perfluorooktansku kiselinu. PFOA se upotrebljava u proizvodnji mnogih predmeta, kao što su neprijanjajuće obloge, pakovanja koja se mogu upotrebljavati u mikrovalnoj pećnici, neke tkanine, podne obloge otporne na mrlje, kutije za pizze koje ne upijaju masnoću itd. Na svakom završnom proizvodu, istaknuto je da Tefal/T-Fal garantuje odsustvo PFOA, olova i kadmijuma i da je Tefal/T-Fal neprijanjajuća obloga potpuno neškodljiva za okolinu i potrošače.
Neprijanjajuća obloga i emajl Tefal/T-Fal kuhinjskog posuđa ne sadrže kadmijum ili olovo. Saznali smo da se ove štetne supstance mogu osloboditi kada se proizvod pere u mašini za suđe i nataložiti na drugo kuhinjsko posuđe koje se unutra nalazi. Upotreba ovog pribora za jelo ili kuhanje dovodi do unošenja kadmijuma ili olova koji potom ostaju u organizmu. Zbog toga, već poslednjih 20 godina naše kuhinjsko posuđe dizajnira se i proizvodi bez kadmijuma ili olova. Eko-informacije nalaze se na ambalaži svih proizvoda koji imaju Tefal/T-Fal neprijanjajući sloj.
Tefal/T-Fal neprijanjajući sloj je tehnička obloga napravljena od polimera koji su poznati pod nazivom politetrafluortilen, odnosno PTFE. Upravo PTFE pruža karakteristike neprijanjanja kuhinjskom posuđu. Zdravstvene organizacije u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama dokazale su da je PTFE inertna supstanca koja ne ulazi u hemijske reakcije sa hranom, vodom i domaćim proizvodima za čišćenje. Neškodljiv je čak i ukoliko se proguta. Iste organizacije za javno zdravlje potvrdile su neškodljivost PTFE obloge za upotrebu u kuhinjskom posuđu. Zapravo, PTFE je toliko siguran da se često upotrebljava u medicini na pejsmejkerima i cjevčicama koje zamjenjuju arterije. Koristi se za operacije na pacijentima koji boluju od ozbiljnih bubrežnih oboljenja. Naposljetku, zglobni dijelovi nekih proteza također su djelimično presvučeni PTFE oblogom.
Da li se vaša tava može koristiti na indukcijskoj ploči za kuhanje, najbrže možete provjeriti tako da napravite test sa magnetom. To je jednostavno, jer ako magnet ostane pričvršćen za dno posuda, znači da su one odgovarajuće za upotrebu na komercijalnoj indukcijskoj ploči.
Teško je navesti broj godina, naročito zato jer će radni vijek varirati zavisno od uslova korištenja i učestalosti upotrebe. Da biste mu produžili radni vijek, trebali biste ga zaštititi od nepotrebno visokih temperatura i suzdržavati se od grijanja bez vode u aparatu. Dovoljna je srednja do niska temperatura. Pri korištenju temperature jednake onoj koja se koristi za željeznu vok tavu, brzo će doći do oštećenja. Nadalje, nemojte skuhanu hranu čuvati tokom dužeg vremenskog perioda (jedan dan ili duže).
Groupe SEB, u okviru svoje posvećenosti kvalitetu, ustanovila je pravilnik „Zdravlje i okolina” koji sadrži Eko-informacije o Tefal/T-Fal proizvodima sa neprijanjajućim slojem. Ta posvećenost garantira odsustvo PFOA, olova i kadmijuma u Tefal/T-Fal neprijanjajućim oblogama, kao i neškodljivost proizvoda sa neprijanjajućim slojem, kako za korisnika, tako i za okolinu. Navedene Eko-informacije bazirane su na analizama koje su dobijene u nezavisnim laboratorijama u mnogim zemljama (INERIS u Francuskoj, ASAHI GLASS FLUORPOLYMERS u Velikoj Britaniji, FABES Labs u Njemačkoj, MB Labs u Kanadi i SGS u Kini) (linkovi na internet stranice laboratorija). Ova posvećenost se nalazi na Tefal/T-Fal internet stranici, kao i na ambalaži kuhinjskog pribora sa Tefal/T-Fal neprijanjajućim slojem.
Molimo idite na odjeljak "Nastavci" internetske stranice da biste jednostavno našli sve što vam je potrebno za proizvod.
Za detaljnije informacije pogledajte dio Garancija na ovoj internetskoj stranici.
Vaš aparat sadrži vrijedne materijale koji se mogu obnoviti ili reciklirati. Odnesite ga u lokalni centar za prikupljanje otpada.