TEFAL Special Edition

Special Edition Lako do uspjeha svaki dan

Tefal DISTINCTION je pogodan za sve grijaće ploče osim indukcijskih, idealan je za početnike koji žele ukusne rezultate svaki dan. Ova linija koja je jednostavna za korištenje je dizajnirana kako biste dostigli puni potencijal u kuhanju, za savršene rezultate sa lakoćom. Praktičnost Powerglide neprijanjajuće obloge i ergonomski dizajn za optimalni paket za kuhanje za početnike.

SPECIAL EDITION TAVA: SAVRŠENI REZULTATI KUHANJA S LAKOĆOM!

Pružajući optimalna svakodnevna rješenja u kuhanju, Tefal SPECIAL EDITION je linija neprijanjajućih tava koja je pogodna za sve grijaće ploče osim indukcijskih i dizajnirana je da olakša pripremu ukusnih jela.

Napravljena od visoko kvalitetnih materijala za svakodnevnu upotrebu,Tefal SPECIAL EDITION donosi jednostavnije i efikasnije iskustvo kuhanja. Powerglide obloga donosi dodatnu praktičnost sa jednostavnijim čišćenjem i upotebom.

Vanjska obloga od emajla je ultra otporna na ogrebotine i ima privlačni sjajni efekat.

Ergonomska ručkaje donosi dodatno zadovoljstvo u kuhanju, dok 100% sigurna, neprijanjajuća obloga s obje strane omogućava jednostavno čišćenje.

Sa laganim okvirom za više uživanja u korištenju i za upotpunjavanje paketa, Tefal SPECIAL EDITION tave stavljaju savršeno kuhanje nadohvat ruke.

Osnove
 • Termospot.png

  Thermo-Spot®

  Thermo-Spot® postaje potpuno crvena kada je tava dosegla idealnu temperaturu za prženje, garantirajući i savršenu teksturu, savršenu boju i savršen ukus, za ukusne obroke svaki dan. 

 • Surse Caldura.png

  Gasne, vitrokeramičke, električne

  Mogućnost upotrebe na svim izvorima toplote osim indukcije

 • So-Intensive-B3.png

  Emajlirana vanjska obloga

  100% tvrda i otporna, sigurna i jednostavna za održavanje

 • R_Special_edition_benefit5.png

  Otvoreni oblik

  Dizajnirana za jednostavno serviranje hrane

 • R_Special_edition_benefit_6.png

  Ručka

  Elegantna i ugodna ručka

Karakteristike
Materijal Aluminij  
Izvor toplote Gasni, električki, keramički, halogeni izvori toplote  
Kompatibilnost pećnice Do 175°C  
Unutrašnja obloga/završetak Neprijanjajući  
Inside coating disclaimer STERKE TEFAL ANTI-AANBAKLAAG  
Boja unutrašnje obloge CRNA  
Thermo-Spot (Indikator temperature) Tave  
Vanjska obloga/završetak Sjajni enamel  
Kljun za sipanje NO  
Vrsta dna Durabase  
Vrsta drške Fiksirano  
Garancija 2 JAAR TEFAL GARANTIE  

Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Neprijanjajući pribor posebno je dizajniran tako da se namirnice ne lijepe. Međutim, tava za prženje ili tava za umake mora se održavati na odgovarajući način. Zato postupite prema sljedećim savjetima: prije prve upotrebe stavite malo ulja u tavu za prženje/tavu za umake, zatim je isperite i osušite pa ponovite taj postupak sa vremena na vrijeme, ako redovno perete tavu za prženje/tavu za umake u mašini za suđe. Osim toga, neophodno je izbjegavati pregrijavanje i grebanje, naročito zbog korištenja metalnog pribora (kašike, kuhače) i/ili zbog čišćenja abrazivnom spužvom.
Posuđe sa plastičnim/bakelitnim drškama ili tipkama nije predviđeno za upotrebu u pećnici i nikada se ne smije stavljati u pećnicu. Tava se smije zagrijavati na visokim temperaturama samo na ploči za kuhanje. Posuđe koje sadrži drške od nehrđajućeg čelika sa silikonskim umetcima ili omotima otporno je za upotrebu u pećnici do 210°C na maksimalno 1 sat. Drške koje su u potpunosti izrađene od nehrđajućeg čelika su otporne za upotrebu u pećnici do 260°C. Stakleni poklopci su otporni na visoke temperature do maksimalno 180°C. Pogledajte uputstva za upotrebu koja dolaze sa posuđem da biste saznali koji dijelovi su otporni za upotrebu u pećnici. Ako i dalje imate pitanja, slobodno nam se obratite. Posuđe se nikada ne smije upotrebljavati u mikrovalnoj pećnici.
• Operite tavu za prženje u vrućoj vodi sa dodatkom tekućeg deterdženta za pranje suđa kako biste uklonili prašinu. Osušite je i prije prve upotrebe razmažite malo ulja za kuhanje preko neprijanjajuće obloge. Odstranite višak ulja.
• Isperite i osušite posuđe za kuhanje nakon svake upotrebe.
Za pečenje na tavi: između 140°C i 195°C
Za pečenje palačinki na tavi: između 165° C i 240° C
To je optimalna temperatura za prženje i pečenje hrane. Taj indikator doprinosi zdravom kuhanju na idealnoj temperaturi.
Trebate se pridržavati preporuka za upotrebu navedenih na ambalaži ili u uputstvima koja dolaze uz proizvod. Sa nekim setovima možete upotrebljavati metalni pribor, osim noževa i miješalica. Međutim, da biste produžili vijek trajanja tava za prženje i tava za umake, strogo preporučujemo da ne upotrebljavate metal. Radije odaberite plastiku ili drvo.
Neprijanjajuća svojstva keramičke obloge su više ograničena u pogledu performansi i trajanja od klasične (PTFE) obloge. Preporučujemo kuhanje sa više masnoća i temeljitije pranje uz više dodatog tekućeg deterdženta za pranje suđa. Kod zapečene hrane, preporučujemo da natopite kuhinjsko posuđe u vodu sa malo deterdženta, po mogućnosti sa malo bijelog octa.
Tokom vremena, keramička baza dobit će mrlje koje se neće moći ukloniti. To nikako neće utjecati na učinak posuđa za kuhanje i ne predstavlja opasnost za zdravlje.
• Većina metalnog pribora, osim noževa i miješalica, može se koristiti, ali uz oprez.
• Izbjegavajte rezanje direktno u posudi.
• Ne grebite po neprijanjajućoj oblozi. Sitne mrlje na posuđu ili ogrebotine su normalne i ne utiču na njegovu efikasnost.
• Nakon kuhanja, ne ostavljajte praznu posudu na izvoru toplote.
• Uvijek izaberite odgovarajuću veličinu ringle i prilagodite plinski plamen tako da pokriva samo dno posude i ne prelazi na bočne strane.
• Nikada ne ostavljajte posude na izvoru toplote bez nadzora.
• Neka se posuđe ohladi prije čišćenja.
Tava je bila izložena visokim temperaturama (pregrijavanje prazne posude, kontakt vruće posude sa hladnom vodom itd.).
Prije čišćenja tave, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Iskrivljena tava neće omogućiti dobre rezultate kuhanja.
Tave se NIKADA ne smiju koristiti u mikrovalnoj pećnici.
Ovisno o setu (provjerite pakiranje), većina metalnog pribora može se koristiti, osim noževa, vilica i mutilica. Međutim, trebalo bi obratiti posebnu pažnju kod korištenja bilo kakvog metalnog pribora. Izbjegavajte upotrebu pribora sa oštrim rubovima kao i sjeckanje direktno na tavi. Ne probadajte namirnice i ne grebite po neprijanjajućoj površini.
Ne. Kuhanje na visokim temperaturama neće rezultirati značajnim smanjenjem vremena kuhanja i sigurno neće doprinjeti kvalitetu namirnica, pa se izričito preporučuje kuhanje na srednjim temperaturama. Drugi razlog za tu preporuku je činjenica da kuhanje na visokim temperaturama može uništiti neprijanjajući sloj.
Da biste produžili vijek trajanja premaza, trebali biste koristiti malu količinu ulja pri prženju ili grilanju. Pri kuhanju ili dinstanju nije vam potrebno ulje.
Tava sa neprijanjajućim slojem:
Dovoljno je ručno pranje vodom u koju je dodat deterdžent.
Tava se mora oprati nakon svake upotrebe da bi se uklonio sloj masnoće koji se može zadržati na površini. Ukoliko tavu samo obrišete papirnatim ubrusom ili isperete vodom, masnoća se neće ukloniti i mogla bi zagoriti kada sljedeći put budete koristili tavu, a mogu se pojaviti i mrlje.
Za čišćenje tava sa neprijanjajućim slojem ne smijete upotrebljavati sredstva za čišćenje u prahu ili žičane spužve. Obična spužva idealna je za čišćenje unutrašnje i vanjske strane tave.

Keramička tava:
Preporučujemo da keramičku tavu perete ručno, vodom i blagim deterdžentom. Na taj je način ona najefikasnija.
Ako tavu nije moguće dobro očistiti uobičajenim načinom pranja suđa, u nju možete dodati malu količinu sirćeta i vode te je zagrijati. Mješavina vode i sirćeta zagrijavanjem će očistiti tavu. Nakon toga dobro isperite tavu, osušite i istrljajte, primjerice, s malo suncokretovog ulja. Vaša će tava biti kao nova.
Ako se na dnu nalazi tvrdokorna prljavština, najprije ostavite vrelu vodu i kvalitetan deterdžent za odmašćivanje da odstoje u tavi. Zatim, ako je potrebno, tavu možete očistiti plastičnom abrazivnom spužvom i tečnim abrazivnim deterdžentom za čišćenje.

Tvrdo anodizovana tava:
Za produživanje vijeka trajanja vaše tave preporučamo ručno pranje neabrazivnom spužvom.
Vanjska obloga štiti vaše posuđe od štetnih posljedica pranja u mašini za suđe. Stoga je iznimno važno ne oštetiti tu oblogu, pa preporučamo izbjegavanje upotrebe abrazivnih spužvi (Scotch Brite).
U slučaju pranja u mašini za suđe, poželjno je koristiti blage deterdžente poput tečnih deterdženata ili onih u obliku gela.
Nadalje, ne preporuča se preintenzivna upotreba mašine za suđe.
Ručno pranje bez abrazivnih spužvi produžava životni vijek vašeg posuđa.
Neki dijelovi mogu se prati u mašini za suđe, a drugi dijelovi ne. (Pogledajte u nastavku.) Ako se mogu prati u mašini za suđe, koristite neutralni deterdžent pri čišćenju. Neke mašine za suđe nisu kompatibilne s loncima/tavama za prženje, pa molimo provjerite korisnički priručnik vaše mašine za suđe prije korištenja.
Kompatibilnost s mašinom za suđe :
Dio lonca/tave za prženje: DA
Posebna ručka: DA
Poklopac: (osim magnetnog dugmeta): DA
Odvojive magnetne ručke poklopca: NE (može dovesti do hrđe)
Hermetički poklopac za čuvanje: NE (može dovesti do izobličenja)
Za produživanje vijeka trajanja vaše tave preporučamo ručno pranje neabrazivnom spužvom Upotreba u mašini za suđe: poželjno je koristiti blage deterdžente poput tečnih deterdženata ili onih u obliku gela.
Drške i tipke se mogu olabaviti tokom vremena zbog neprekidnog zagrijavanja i hlađenja spojnih dijelova. U tom slučaju pažljivo ih ponovo pritegnite uz pomoć odgovarajućeg odvijača, ali pazite da dijelove ne pritegnete previše.
• Možda su se na tavi nataložile naslage/ostaci hrane, vjerovatno kao rezultat zagorijevanja nekog komada hrane u tavi. To se obično može očistiti tako da se tava napuni vodom sa deterdžentom za pranje suđa. Zatim upotrijebite pastu od natrijevog bikarbonata i vode pa je nježno neabrazivnom spužvom (neljepivom spužvom za pranje suđa) razmažite po tavi. Neprijanjajući sloj treba nakon toga obnoviti tako da se malo ulja za kuhanje kuhinjskim papirnatim ubrusom premaže preko površine.
• Tava za prženje je vjerovatno pregrijana, što je uzrokovalo oštećenje i promjenu boje neprijanjajućeg sloja. Ako se tave redovno pregrijavaju, to će dovesti do slabljenja neprijanjajućeg sloja. Crvena Thermo-Spot oznaka na tavama za prženje izvrstan je pokazatelj i pokazuje vam kad je tava dosegla savršenu temperaturu za pripremu hrane. Kada oznaka poprimi crvenu boju smanjite jačinu grijanja zone za kuhanje kako bi se održala odgovarajuća temperatura. Nemojte nastaviti zagrijavati tavu na jakom stupnju, jer će to dovesti do pregrijavanja tave i neprijanjajućeg sloja.
• Ako je oprana u mašini za suđe, nakon svake upotrebe premažite neprijanjajući sloj uljem za kuhanje kako biste spriječili isušivanje i osigurali najbolja neprijanjajuća svojstva.
• Tava je korištena na previsokoj toploti ili na izvoru toplote koji nije odgovarajući za tavu, što je dovelo do iskrivljenja i deformacije tave.
• Osim toga, nikada nemojte stavljati hladnu vodu u vruću tavu ili potapati vruću posudu za kuhanje u hladnu vodu. Iznenadne promjene temperature mogu uzrokovati iskrivljenje materijala, što će dovesti do neravnomjerne površine dna posude za kuhanje.
Pripazite kada stavljate tave na plinske ploče jer podložne nožice mogu biti različite pa naročito za male tave može biti potrebna tronožna podloga koju većina proizvođača plinskih ploča za kuhanje isporučuju sa pločom za kuhanje, ili se može posebno kupiti.
Prevelika sila na vanjski dio aluminijskih lonaca ili tava za prženje koja je rezultat ispadanja ili udarca može dovesti do izobličenja lonaca/tava. (Lonac/tava za prženje neće se deformirati kao rezultat toplote od kuhanja.)
NE. Kuhinjsko posuđe sa TEFAL/T-Fal neprijanjajućom oblogom ne sadrži PFOA. To redovno provjeravaju nezavisne laboratorije koje verifikuju odsutnost PFOA u gotovim proizvodima. Od 2003. godine, provode se redovna ispitivanja od strane nezavisnih laboratorija u mnogim zemljama (INERIS u Francuskoj, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS u Velikoj Britaniji, FABES Labs u Njemačkoj, MB Labs u Kanadi i SGS u Kini). Ova ispitivanja sistematski su dokazala odsutnost PFOA u proizvodima sa Tefal/T-Fal neprijanjajućom oblogom.
Ne, neprijanjajuća obloga nanosi se samo u fabrici prilikom samog proizvodnog procesa.
Vrlo se rijetko događa da se istroši kod normalne upotrebe i održavanja. Pravilna upotreba i briga osigurat će da posuđe duže zadrži dobar učinak. U većini slučajeva, do trošenja neprijanjajućeg sloja dolazi uslijed pregrijavanja, grebanja i/ili abrazivnog čišćenja.
Tefal/T-Fal, u okviru svoje posvećenosti kvalitetu, ustanovio je pravilnik „Zdravlje i okolina” koji sadrži Eko-informacije o Tefal/T-Fal proizvodima sa neprijanjajućim slojem. Ta posvećenost garantira odsustvo PFOA, olova i kadmijuma u Tefal/T-Fal neprijanjajućim oblogama, kao i neškodljivost proizvoda sa neprijanjajućim slojem, kako za korisnika, tako i za okolinu. Navedene Eko-informacije bazirane su na analizama koje su dobijene u nezavisnim laboratorijama u mnogim zemljama (INERIS u Francuskoj, ASAHI GLASS FLUORPOLYMERS u Velikoj Britaniji, FABES Labs u Njemačkoj, MB Labs u Kanadi i SGS u Kini). Ova posvećenost se nalazi na Tefal/T-Fal internet stranici, kao i na ambalaži kuhinjskog pribora sa Tefal/T-Fal neprijanjajućim slojem.
U ovom trenutku vlada izvjesna zabuna oko svojstava neprijanjajućeg sloja, koja se ponekad miješa sa PFOA. Međutim, Tefal/T-Fal neprijanjajući sloj napravljen je od PTFE, što je skraćenica stručnog naziva za politetrafluoretilen. Neškodljivost ovog materijala potvrđena je od strane agencija za javno zdravlje u Europi i SAD-u. PFOA i PTFE su dva sasvim različita elementa. Ukratko, kuhinjsko posuđe sa Tefal/T-Fal neprijanjajućim slojem sadrži PTFE, a ne PFOA. Osim toga, prije više od dvadeset godina, Tefal/T-Fal se obavezao da neće koristiti olovo ili kadmijum prilikom izrade kuhinjskog posuđa, što je garancija neškodiljivosti svih njihovih proizvoda.
PFOA je standardizovana engleska skraćenica za perfluorooktansku kiselinu. Na svakom završnom proizvodu, istaknuto je da Tefal/T-Fal garantuje odsustvo PFOA, olova i kadmijuma i da je Tefal/T-Fal neprijanjajuća obloga potpuno neškodljiva za okolinu i potrošače.
Neprijanjajuća obloga i emajl Tefal/T-Fal kuhinjskog posuđa ne sadrže kadmijum ili olovo. Već poslednjih 20 godina naše kuhinjsko posuđe dizajnira se i proizvodi bez kadmijuma ili olova. Eko-informacije nalaze se na ambalaži svih proizvoda koji imaju Tefal/T-Fal neprijanjajući sloj.
Tefal/T-Fal neprijanjajući sloj je tehnička obloga napravljena od polimera koji su poznati pod nazivom politetrafluortilen, odnosno PTFE. Upravo PTFE pruža karakteristike neprijanjanja kuhinjskom posuđu. Zdravstvene organizacije u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama (ANSES, EFSA, FDA) dokazale su da je PTFE inertna supstanca koja ne ulazi u hemijske reakcije sa hranom, vodom i domaćim proizvodima za čišćenje. Neškodljiv je čak i ukoliko se proguta. Iste organizacije za javno zdravlje potvrdile su neškodljivost PTFE obloge za upotrebu u kuhinjskom posuđu. Zapravo, PTFE je toliko siguran da se često upotrebljava u medicini na pejsmejkerima i cjevčicama koje zamjenjuju arterije. Koristi se za operacije na pacijentima koji boluju od ozbiljnih bubrežnih oboljenja. Naposljetku, zglobni dijelovi nekih proteza također su djelimično presvučeni PTFE oblogom.
Da li se vaša tava može koristiti na indukcijskoj ploči za kuhanje, najbrže možete provjeriti tako da napravite test sa magnetom. To je jednostavno, jer ako magnet ostane pričvršćen za dno posuda, znači da su one odgovarajuće za upotrebu na komercijalnoj indukcijskoj ploči.
Teško je odrediti tačan broj godina jer životni vijek zavisi od uvjeta i učestalosti korištenja. Da biste produžili životni vijek neprijanjajuće obloge, zaštitite ga od nepotrebno visokih temperatura i pazite da ne zagrijavate posuđe bez vode unutra. Dovoljna je umjerena do niska toplota. Nemojte odlagati kuhanu hranu na duže vrijeme (jedan dan ili duže).
Molimo idite na odjeljak "Nastavci" internetske stranice da biste jednostavno našli sve što vam je potrebno za proizvod.
Za detaljnije informacije pogledajte dio Garancija na ovoj internetskoj stranici.