Tefal Ingenio Easy

Ingenio Easy Svakodnevno kuhanje uz jednostavan pritisak na tipku!
Kuhanje je učinkovito i raznovrsno zahvaljujući ergonomskoj dršci i emajliranoj vanjskoj oblozi.

Ingenio Easy: everyday cooking made simple in a click!

Meet Ingenio Easy, a practical  range that comes with a 100% safe, and easy opening and closing removable handle. You can switch from one pan to another in a click. Cook from the hobs, into the oven, serve your dished nicely on the table and store them in the fridge. In your cupboards, you'll appreciate it's perfect stackability and space saving. 
 • 10 year guarantee on the removable handles*.
 • High-resistance enamel exterior with an Intensium non-stick coating that lasts 2x longer**.
 • Tefal's Thermo-Spot technology, tells you when to start cooking.
 • Easy to clean and dishwasher compatible (except the handle).

The ingenious accessories included in the range:

 • Anti-spatter, draining, glass and conservation lids
 • Steamer
 • Pasta pot
 • Oven grill
*This Tefal guarantee does not affect the statutory rights a consumer may have or those rights that cannot be
excluded or limited, nor rights against the retailer from which the consumer purchased the product.
**Tests combining the durability of the non-stick performances and the warping resistance. Carried out by SGS independent laboratory on competitor’s comparable fry pans (aluminium non compatible with induction hobs).
Osnove
 • Easy-to-use removable handle

 • Temperature control indicator

 • Diffusal technology

 • Long lasting non-stick coating

Karakteristike
Materijal Aluminij  
Izvor toplote Gasni, električki, keramički, halogeni izvori toplote  
Kompatibilnost pećnice Sve osim drški i poklopaca  
Unutrašnja obloga/završetak Neprijanjajući  
Unutrašnja obloga Intensium  
Thermo-Spot (Indikator temperature) Tave  
Vanjska obloga/završetak Sjajni enamel  
Kljun za sipanje DA  
Vrsta drške Odvojivo  
Boja drške Mrak somot  
Garancija 2 godine , 10 godina za ručicu  

Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Za dugo trajanje ručke Ingenio preporuča se:
• uklanjanje ručke tokom kuhanja kada nije potrebna kako bi se spriječilo njezino pregrijavanje i osigurala trajnost,

• pregrijavanje ručke može je oštetiti ili slomiti. Ručka stoga možda više neće ispravno funkcionisati i postoji rizik da tava padne i da se opečete. Ako primijetite toplinsko oštećenje ručke, preporučeno je da je ne koristite i da je zamijenite novom.

• da ručku perete ručno.
Oprez: nikad nemojte pritiskati tipke za otključavanje dok koristite tavu. Držite ručicu zatvorenu prstima. Pogledajte korisnički vodič.
Gornja temperaturna granica silikonskih dijelova je 250°C te se može koristiti za kuhanje. No ako dođe u kontakt s direktnim plamenom jer nije postavljen ravno na lonac, silikon može promijeniti boju, izobličiti se ili staklo može puknuti.
Neprijanjajući pribor posebno je dizajniran tako da se namirnice ne lijepe. Međutim, tava za prženje ili tava za umake mora se održavati na odgovarajući način. Zato postupite prema sljedećim savjetima: prije prve upotrebe stavite malo ulja u tavu za prženje/tavu za umake, zatim je isperite i osušite pa ponovite taj postupak sa vremena na vrijeme, ako redovno perete tavu za prženje/tavu za umake u mašini za suđe. Osim toga, neophodno je izbjegavati pregrijavanje i grebanje, naročito zbog korištenja metalnog pribora (kašike, kuhače) i/ili zbog čišćenja abrazivnom spužvom.
Posuđe sa plastičnim/bakelitnim drškama ili tipkama nije predviđeno za upotrebu u pećnici i nikada se ne smije stavljati u pećnicu. Tava se smije zagrijavati na visokim temperaturama samo na ploči za kuhanje. Posuđe koje sadrži drške od nehrđajućeg čelika sa silikonskim umetcima ili omotima otporno je za upotrebu u pećnici do 210°C na maksimalno 1 sat. Drške koje su u potpunosti izrađene od nehrđajućeg čelika su otporne za upotrebu u pećnici do 260°C. Stakleni poklopci su otporni na visoke temperature do maksimalno 180°C. Pogledajte uputstva za upotrebu koja dolaze sa posuđem da biste saznali koji dijelovi su otporni za upotrebu u pećnici. Ako i dalje imate pitanja, slobodno nam se obratite. Posuđe se nikada ne smije upotrebljavati u mikrovalnoj pećnici.
• Operite tavu za prženje u vrućoj vodi sa dodatkom tekućeg deterdženta za pranje suđa kako biste uklonili prašinu. Osušite je i prije prve upotrebe razmažite malo ulja za kuhanje preko neprijanjajuće obloge. Odstranite višak ulja.
• Isperite i osušite posuđe za kuhanje nakon svake upotrebe.
Za pečenje na tavi: između 140°C i 195°C
Za pečenje palačinki na tavi: između 165° C i 240° C
To je optimalna temperatura za prženje i pečenje hrane. Taj indikator doprinosi zdravom kuhanju na idealnoj temperaturi.
Trebate se pridržavati preporuka za upotrebu navedenih na ambalaži ili u uputstvima koja dolaze uz proizvod. Sa nekim setovima možete upotrebljavati metalni pribor, osim noževa i miješalica. Međutim, da biste produžili vijek trajanja tava za prženje i tava za umake, strogo preporučujemo da ne upotrebljavate metal. Radije odaberite plastiku ili drvo.
Neprijanjajuća svojstva keramičke obloge su više ograničena u pogledu performansi i trajanja od klasične (PTFE) obloge. Preporučujemo kuhanje sa više masnoća i temeljitije pranje uz više dodatog tekućeg deterdženta za pranje suđa. Kod zapečene hrane, preporučujemo da natopite kuhinjsko posuđe u vodu sa malo deterdženta, po mogućnosti sa malo bijelog octa.
Tokom vremena, keramička baza dobit će mrlje koje se neće moći ukloniti. To nikako neće utjecati na učinak posuđa za kuhanje i ne predstavlja opasnost za zdravlje.
• Većina metalnog pribora, osim noževa i miješalica, može se koristiti, ali uz oprez.
• Izbjegavajte rezanje direktno u posudi.
• Ne grebite po neprijanjajućoj oblozi. Sitne mrlje na posuđu ili ogrebotine su normalne i ne utiču na njegovu efikasnost.
• Nakon kuhanja, ne ostavljajte praznu posudu na izvoru toplote.
• Uvijek izaberite odgovarajuću veličinu ringle i prilagodite plinski plamen tako da pokriva samo dno posude i ne prelazi na bočne strane.
• Nikada ne ostavljajte posude na izvoru toplote bez nadzora.
• Neka se posuđe ohladi prije čišćenja.
Tava je bila izložena visokim temperaturama (pregrijavanje prazne posude, kontakt vruće posude sa hladnom vodom itd.).
Prije čišćenja tave, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Iskrivljena tava neće omogućiti dobre rezultate kuhanja.
Tave se NIKADA ne smiju koristiti u mikrovalnoj pećnici.
Ovisno o setu (provjerite pakiranje), većina metalnog pribora može se koristiti, osim noževa, vilica i mutilica. Međutim, trebalo bi obratiti posebnu pažnju kod korištenja bilo kakvog metalnog pribora. Izbjegavajte upotrebu pribora sa oštrim rubovima kao i sjeckanje direktno na tavi. Ne probadajte namirnice i ne grebite po neprijanjajućoj površini.
Ne. Kuhanje na visokim temperaturama neće rezultirati značajnim smanjenjem vremena kuhanja i sigurno neće doprinjeti kvalitetu namirnica, pa se izričito preporučuje kuhanje na srednjim temperaturama. Drugi razlog za tu preporuku je činjenica da kuhanje na visokim temperaturama može uništiti neprijanjajući sloj.
Da biste produžili vijek trajanja premaza, trebali biste koristiti malu količinu ulja pri prženju ili grilanju. Pri kuhanju ili dinstanju nije vam potrebno ulje.
To će s vremenom uticati na efikasnost mehanizma za otvaranje/zatvaranje.
Neki dijelovi mogu se prati u mašini za suđe, a drugi dijelovi ne. (Pogledajte u nastavku.) Ako se mogu prati u mašini za suđe, koristite neutralni deterdžent pri čišćenju. Neke mašine za suđe nisu kompatibilne s loncima/tavama za prženje, pa molimo provjerite korisnički priručnik vaše mašine za suđe prije korištenja.
Kompatibilnost s mašinom za suđe :
Dio lonca/tave za prženje: DA
Posebna ručka: NE
Poklopac: (osim magnetnog dugmeta): DA
Odvojive magnetne ručke poklopca: NE (može dovesti do hrđe)
Hermetički poklopac za čuvanje: NE (može dovesti do izobličenja)
Za produživanje vijeka trajanja vaše tave preporučamo ručno pranje neabrazivnom spužvom Upotreba u mašini za suđe: poželjno je koristiti blage deterdžente poput tečnih deterdženata ili onih u obliku gela.
Tava sa neprijanjajućim slojem:
Dovoljno je ručno pranje vodom u koju je dodat deterdžent.
Tava se mora oprati nakon svake upotrebe da bi se uklonio sloj masnoće koji se može zadržati na površini. Ukoliko tavu samo obrišete papirnatim ubrusom ili isperete vodom, masnoća se neće ukloniti i mogla bi zagoriti kada sljedeći put budete koristili tavu, a mogu se pojaviti i mrlje.
Za čišćenje tava sa neprijanjajućim slojem ne smijete upotrebljavati sredstva za čišćenje u prahu ili žičane spužve. Obična spužva idealna je za čišćenje unutrašnje i vanjske strane tave.

Keramička tava:
Preporučujemo da keramičku tavu perete ručno, vodom i blagim deterdžentom. Na taj je način ona najefikasnija.
Ako tavu nije moguće dobro očistiti uobičajenim načinom pranja suđa, u nju možete dodati malu količinu sirćeta i vode te je zagrijati. Mješavina vode i sirćeta zagrijavanjem će očistiti tavu. Nakon toga dobro isperite tavu, osušite i istrljajte, primjerice, s malo suncokretovog ulja. Vaša će tava biti kao nova.
Ako se na dnu nalazi tvrdokorna prljavština, najprije ostavite vrelu vodu i kvalitetan deterdžent za odmašćivanje da odstoje u tavi. Zatim, ako je potrebno, tavu možete očistiti plastičnom abrazivnom spužvom i tečnim abrazivnim deterdžentom za čišćenje.

Tvrdo anodizovana tava:
Za produživanje vijeka trajanja vaše tave preporučamo ručno pranje neabrazivnom spužvom.
Vanjska obloga štiti vaše posuđe od štetnih posljedica pranja u mašini za suđe. Stoga je iznimno važno ne oštetiti tu oblogu, pa preporučamo izbjegavanje upotrebe abrazivnih spužvi (Scotch Brite).
U slučaju pranja u mašini za suđe, poželjno je koristiti blage deterdžente poput tečnih deterdženata ili onih u obliku gela.
Nadalje, ne preporuča se preintenzivna upotreba mašine za suđe.
Ručno pranje bez abrazivnih spužvi produžava životni vijek vašeg posuđa.
Ako ste ručku staviti u mašinu za suđe ili je ostavili na tavi tokom kuhanja (ili na ploči za kuhanje ili u pećnici), to će uticati na efikasnost mehanizma za otvaranje/zatvaranje.
Ručka se ne može popraviti i morat ćete kupiti novu. Posjetitu našu trgovinu za pribor.
Ne. Morate skinuti poklopac prije nego tavu stavite u pećnicu.
Drške i tipke se mogu olabaviti tokom vremena zbog neprekidnog zagrijavanja i hlađenja spojnih dijelova. U tom slučaju pažljivo ih ponovo pritegnite uz pomoć odgovarajućeg odvijača, ali pazite da dijelove ne pritegnete previše.
• Možda su se na tavi nataložile naslage/ostaci hrane, vjerovatno kao rezultat zagorijevanja nekog komada hrane u tavi. To se obično može očistiti tako da se tava napuni vodom sa deterdžentom za pranje suđa. Zatim upotrijebite pastu od natrijevog bikarbonata i vode pa je nježno neabrazivnom spužvom (neljepivom spužvom za pranje suđa) razmažite po tavi. Neprijanjajući sloj treba nakon toga obnoviti tako da se malo ulja za kuhanje kuhinjskim papirnatim ubrusom premaže preko površine.
• Tava za prženje je vjerovatno pregrijana, što je uzrokovalo oštećenje i promjenu boje neprijanjajućeg sloja. Ako se tave redovno pregrijavaju, to će dovesti do slabljenja neprijanjajućeg sloja. Crvena Thermo-Spot oznaka na tavama za prženje izvrstan je pokazatelj i pokazuje vam kad je tava dosegla savršenu temperaturu za pripremu hrane. Kada oznaka poprimi crvenu boju smanjite jačinu grijanja zone za kuhanje kako bi se održala odgovarajuća temperatura. Nemojte nastaviti zagrijavati tavu na jakom stupnju, jer će to dovesti do pregrijavanja tave i neprijanjajućeg sloja.
• Ako je oprana u mašini za suđe, nakon svake upotrebe premažite neprijanjajući sloj uljem za kuhanje kako biste spriječili isušivanje i osigurali najbolja neprijanjajuća svojstva.
• Tava je korištena na previsokoj toploti ili na izvoru toplote koji nije odgovarajući za tavu, što je dovelo do iskrivljenja i deformacije tave.
• Osim toga, nikada nemojte stavljati hladnu vodu u vruću tavu ili potapati vruću posudu za kuhanje u hladnu vodu. Iznenadne promjene temperature mogu uzrokovati iskrivljenje materijala, što će dovesti do neravnomjerne površine dna posude za kuhanje.
Pripazite kada stavljate tave na plinske ploče jer podložne nožice mogu biti različite pa naročito za male tave može biti potrebna tronožna podloga koju većina proizvođača plinskih ploča za kuhanje isporučuju sa pločom za kuhanje, ili se može posebno kupiti.
Prevelika sila na vanjski dio aluminijskih lonaca ili tava za prženje koja je rezultat ispadanja ili udarca može dovesti do izobličenja lonaca/tava. (Lonac/tava za prženje neće se deformirati kao rezultat toplote od kuhanja.)
Ručku nikad ne biste smjeli koristiti na drugim proizvodima i vrstama posuđa, osim na posuđu Tefal Ingenio. Ručka Ingenio predviđena je isključivo za liniju Tefal Ingenio. Ako se tava izobliči nakon udarca ili pada, više je ne biste trebali koristiti i preporučamo da je zamijenite novom. Ako nastavite koristiti tavu provjerite možete li još ručku pravilno staviti na tavu i imajte na umu da ćete tavu koristiti na vlastiti rizik.
To je poklopac koji se koristi za privremeno čuvanje hrane.
1. Ne može se koristiti za grijanje. Nemojte ga stavljati u pećnicu.
2. Nemojte hranu čuvati dugo vremena (u pravilu jedan dan ili duže). Korozija stijenke lonca može dovesti do guljenja premaza.
3. Ne ostavljajte hermetički poklopac kraj otvorenog plamena.
4. Nemojte koristiti hermetički poklopac dok su hrana ili lonac još vrući.
5. Prehrambeni proizvodi ili namirnice jake boje mogu ostaviti mrlje na proizvodu. (Primjerice, kečap, kari, mrkva.)
NE. Kuhinjsko posuđe sa TEFAL/T-Fal neprijanjajućom oblogom ne sadrži PFOA. To redovno provjeravaju nezavisne laboratorije koje verifikuju odsutnost PFOA u gotovim proizvodima. Od 2003. godine, provode se redovna ispitivanja od strane nezavisnih laboratorija u mnogim zemljama (INERIS u Francuskoj, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS u Velikoj Britaniji, FABES Labs u Njemačkoj, MB Labs u Kanadi i SGS u Kini). Ova ispitivanja sistematski su dokazala odsutnost PFOA u proizvodima sa Tefal/T-Fal neprijanjajućom oblogom.
Ne, neprijanjajuća obloga nanosi se samo u fabrici prilikom samog proizvodnog procesa.
Vrlo se rijetko događa da se istroši kod normalne upotrebe i održavanja. Pravilna upotreba i briga osigurat će da posuđe duže zadrži dobar učinak. U većini slučajeva, do trošenja neprijanjajućeg sloja dolazi uslijed pregrijavanja, grebanja i/ili abrazivnog čišćenja.
Tefal/T-Fal, u okviru svoje posvećenosti kvalitetu, ustanovio je pravilnik „Zdravlje i okolina” koji sadrži Eko-informacije o Tefal/T-Fal proizvodima sa neprijanjajućim slojem. Ta posvećenost garantira odsustvo PFOA, olova i kadmijuma u Tefal/T-Fal neprijanjajućim oblogama, kao i neškodljivost proizvoda sa neprijanjajućim slojem, kako za korisnika, tako i za okolinu. Navedene Eko-informacije bazirane su na analizama koje su dobijene u nezavisnim laboratorijama u mnogim zemljama (INERIS u Francuskoj, ASAHI GLASS FLUORPOLYMERS u Velikoj Britaniji, FABES Labs u Njemačkoj, MB Labs u Kanadi i SGS u Kini). Ova posvećenost se nalazi na Tefal/T-Fal internet stranici, kao i na ambalaži kuhinjskog pribora sa Tefal/T-Fal neprijanjajućim slojem.
U ovom trenutku vlada izvjesna zabuna oko svojstava neprijanjajućeg sloja, koja se ponekad miješa sa PFOA. Međutim, Tefal/T-Fal neprijanjajući sloj napravljen je od PTFE, što je skraćenica stručnog naziva za politetrafluoretilen. Neškodljivost ovog materijala potvrđena je od strane agencija za javno zdravlje u Europi i SAD-u. PFOA i PTFE su dva sasvim različita elementa. Ukratko, kuhinjsko posuđe sa Tefal/T-Fal neprijanjajućim slojem sadrži PTFE, a ne PFOA. Osim toga, prije više od dvadeset godina, Tefal/T-Fal se obavezao da neće koristiti olovo ili kadmijum prilikom izrade kuhinjskog posuđa, što je garancija neškodiljivosti svih njihovih proizvoda.
PFOA je standardizovana engleska skraćenica za perfluorooktansku kiselinu. Na svakom završnom proizvodu, istaknuto je da Tefal/T-Fal garantuje odsustvo PFOA, olova i kadmijuma i da je Tefal/T-Fal neprijanjajuća obloga potpuno neškodljiva za okolinu i potrošače.
Neprijanjajuća obloga i emajl Tefal/T-Fal kuhinjskog posuđa ne sadrže kadmijum ili olovo. Već poslednjih 20 godina naše kuhinjsko posuđe dizajnira se i proizvodi bez kadmijuma ili olova. Eko-informacije nalaze se na ambalaži svih proizvoda koji imaju Tefal/T-Fal neprijanjajući sloj.
Tefal/T-Fal neprijanjajući sloj je tehnička obloga napravljena od polimera koji su poznati pod nazivom politetrafluortilen, odnosno PTFE. Upravo PTFE pruža karakteristike neprijanjanja kuhinjskom posuđu. Zdravstvene organizacije u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama (ANSES, EFSA, FDA) dokazale su da je PTFE inertna supstanca koja ne ulazi u hemijske reakcije sa hranom, vodom i domaćim proizvodima za čišćenje. Neškodljiv je čak i ukoliko se proguta. Iste organizacije za javno zdravlje potvrdile su neškodljivost PTFE obloge za upotrebu u kuhinjskom posuđu. Zapravo, PTFE je toliko siguran da se često upotrebljava u medicini na pejsmejkerima i cjevčicama koje zamjenjuju arterije. Koristi se za operacije na pacijentima koji boluju od ozbiljnih bubrežnih oboljenja. Naposljetku, zglobni dijelovi nekih proteza također su djelimično presvučeni PTFE oblogom.
Da li se vaša tava može koristiti na indukcijskoj ploči za kuhanje, najbrže možete provjeriti tako da napravite test sa magnetom. To je jednostavno, jer ako magnet ostane pričvršćen za dno posuda, znači da su one odgovarajuće za upotrebu na komercijalnoj indukcijskoj ploči.
Teško je odrediti tačan broj godina jer životni vijek zavisi od uvjeta i učestalosti korištenja. Da biste produžili životni vijek neprijanjajuće obloge, zaštitite ga od nepotrebno visokih temperatura i pazite da ne zagrijavate posuđe bez vode unutra. Dovoljna je umjerena do niska toplota. Nemojte odlagati kuhanu hranu na duže vrijeme (jedan dan ili duže).
Molimo idite na odjeljak "Nastavci" internetske stranice da biste jednostavno našli sve što vam je potrebno za proizvod.
Za detaljnije informacije pogledajte dio Garancija na ovoj internetskoj stranici.