Penne All'arrabbiatta (tjestenina u začinjenom sosu od paradajza i bijelog luka)

Penne All'arrabbiatta (tjestenina u začinjenom sosu od paradajza i bijelog luka)

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Jeftino

    Cijena

  • Veoma jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • Ili 450 g svježeg, oljuštenog paradajza šljivara isječenog na četvrtine ili 1 x 400 g italijanskog paradajza šljivara
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 češnja sitno mljevenog bijelog luka
  • 1 mala glavica sitno mljevenog luka
  • ½ kašičice usitnjenih sušenih chilli papričica (upotrijebite manju količinu papričica ako želite blaži sos)
  • Ili 1 kašika svježeg sitno isjeckanog origana ili
  • ½ kašičice osušenog origana
  • So i svježe mljeveni biber
  • 400 g/14 oz tjestenine penne
  • 2 kašike sitno isjeckanog svježeg bosiljka
  • 2 kašike sitno isjeckanog svježeg peršuna sa ravnim listom
  • svježe izrendan parmezan

Priprema

U Tefalovoj dubokoj posudi promjera 20 cm zagrijte maslinovo ulje i na blagoj temperaturi pržite mljeveni bijeli luk i luk oko 3 minute sve dok ne omekšaju. Dodajte paradajz, usitnjene chilli papričice i origano.

Paradajz izgnječite poleđinom kašike. Prekrijte i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta uz povremeno miješanje, sve dok se tečnost sosa znatno ne smanji i sos ne zgusne. Za to vrijeme, u Tefalovoj posudi za tjesteninu promjera 20 cm proključajte veću količinu posoljene vode. Skuhajte tjesteninu u skladu sa uputstvima na ambalaži ili al dente i zatim je ocijedite.

Poslužite u toplim tanjirima i sipajte po kutlaču sosa. Pospite isjeckanim svježim bosiljkom i peršunom i dodajte parmezan.

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta