Pohovana riba sa krompirićima

Pohovana riba sa krompirićima

Grickalice

  • 7

    Broj osoba

  • Pristupačno

    Cijena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 2 litre biljnog ulja za prženje
  • So
  • 4x filet koljaka ili bakalara od 200 g, sa kožicom i bez kostiju
  • 1 šolja običnog brašna
  • 1 šolja piva
  • 2 jaja - bjelance umutiti, a žumance umiješati u smjesu
  • 1,1 kg brašnastog krompira - oguljenog i narezanog na veće komadiće

Priprema

Ulijte biljno ulje u duboku tavu ili fritezu pa zagrijte do 150°C.

Blanširajte narezane krompire u ulju oko 4 minute ili dok ne postanu mekani, ali ne poprime boju.

Pomiješajte brašno i pivo, umiješajte žumance, a nakon toga i bjelance.

Pojačajte temperaturu na 170°C pa dovršite krompiriće tako da ih ispečete dok ne porumene.

Uvaljajte ribu u smjesu i pržite nekoliko minuta sa krompirićima dok ne porumeni.

Ocijedite na kuhinjskom papiru, posolite i servirajte sa hljebom i maslacem, kiselim krastavcima i ukiseljenim jajima!

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta