Jednostavna tjestenina sa paradajzom

Jednostavna tjestenina sa paradajzom

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Jeftino

    Cijena

  • Veoma jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 2-3 češnja bijelog luka, oguljenog i sitno nasjeckanog
  • Maslinovo ulje
  • 1 mali svežanj bosiljka, obranih listova i sitno narezanih stabljika
  • 1 svježa crvena čili papričica
  • 2 kozerve od 400 g talijanskog duguljastog paradajza dobra kvaliteta
  • Morska sol i svježe mljeveni crni biber
  • Sirće od crnog vina
  • 455 g omiljene suhe tjestenine
  • 1 velika šaka svježe naribanog parmezana

Priprema

Lagano popržite bijeli luk na malo maslinovog ulja sa nasjeckanim stabljikama bosiljka i cijelom svježom crvenom čili paprikom. Čili papriku jednom probodite nožem tako da ne eksplodira tokom prženja!

Dodajte paradajz (ostavite ih cijele za početak). Lagano začinite sa morskom solju i svježe mljevenim crnim biberom, pa pustite da lagano krčka 30 minuta.

Izvadite čili papriku, pa zgnječite paradajz kašikom. Ako je potrebno, začinite sa više soli i bibera, zatim dodajte malo vinskog sirćeta od crnog vina da jelo dobije malo oštriji okus. Umiješajte ubrane listove bosiljka.

U međuvremenu, dodajte tjesteninu u lonac sa slanom ključalom vodom. Skuhajte prema uputama sa pakovanja i ocijedite.

Dodajte sosu i miješajte dok sva tjestenina ne bude ravnomjerno prekrivena sosom. Servirajte, te pospite većom količinom parmezana.

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta
  • SO CHEF
    SO CHEF

    Otporna neprijanjajuća obloga za svakodnevno kuhanje

  • RESIST INTENSE
    RESIST INTENSE

    Izuzetno izdržljivo posuđe iznutra i izvana

  • EASY COOK & CLEAN
    EASY COOK & CLEAN

    100% jednostavno čišćenje

  • UNLIMITED
    UNLIMITED

    Najbolja neprijanjajuća obloga otporna na ogrebotine

  • DAILY CHEF
    DAILY CHEF

    Otporna neprijanjajuća obloga za svakodnevnu upotrebu