Pašteta od gljiva

Pašteta od gljiva

Prilog

  • 5

    Broj osoba

  • Pristupačno

    Cijena

  • Veoma jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 300 g gljiva (po mogućnosti poljskih gljiva)
  • 1 supena kašika (15 ml) maslinovog ulja
  • Prstohvat suhe majčine dušice
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 1 zgnječeni češanj bijelog luka (po želji)
  • 1 supena kašika (15 ml) svježe nasjeckanog peršuna
  • 3 cijela jaja (istučena)
  • 150 ml vrhnja sa oko 35% masnoće
  • 150 ml mlijeka
  • So i biber
  • 4 ili 5 posuda remekin ili 6 posuda dariole koje mogu stati u košaru ekspres lonca.

Priprema

Narežite gljive na male listiće. Zagrijte maslinovo ulje u otvorenoj tavi. Lagano dinstajte gljive sa majčinom dušicom oko 5 minuta.

Dodajte crveni luk, bijeli luk, sjeckani peršun i začine. Promiješajte. Umiješajte jaja, vrhnje i mlijeko.

Namastite kalupe ramekin ili dariole otporne na toplinu. Kašikom dodajte smjesu sa gljivama. Stavite tronožac na dno tave. Ulijte 750 ml vode. Stavite kalupe u košaru, a ostatak na tronožac. Prekrijte starim tanjirom otpornim na toplinu.

Koristite 1. nivo pritiska. Zatvorite poklopac i primijenite puni pritisak. Kuhajte 15 minuta. Podignite lonac sa štednjaka i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi bez mijenjanja regulatora pritiska. Kada indikator pritiska padne, otvorite poklopac. Ostavite kalupe da se ohlade, otpustite strane i pažljivo skinite.

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta