Piletina na baskijski način

Piletina na baskijski način

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Pristupačno

    Cijena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 4 pileća bataka sa karabatakom
  • 200 g nasjeckanog paradajza u konzervi
  • 200 g smrznutih paprika narezanih na kriške
  • 1 crveni luk
  • 1/3 kafene kašike pirea od bijelog luka
  • 2 dezertne kašike maslinovog ulja
  • So, biber i čili paprika Espelette

Priprema

Odvojite karabatake od bataka. Zarežite karabatake do kosti.

Zagrijte ulje u ekspres loncu. Pecite karabatake i batake sa svih strana dok ne porumene.

Izvadite ih.

Zamijenite povrćem, 20 cl vode i narezanim paradajzom i dobro promiješajte, skupljajući sokove kuhanja.

Dodajte preostale sastojke. Začinite solju, biberom i čili paprikom Espelette. Vratite meso u lonac. Promiješajte. Zatvorite ekspres lonac.

Ostavite da kuha 10 minuta nakon što ventil počne zviždati.

Za brži i možda jednostavniji recept, 4 bataka sa karabatakom možete zamijeniti sa 8 bataka. U tom slučaju smanjite vrijeme kuhanja na 7 minuta.

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta