Piletina u vinu

Piletina u vinu

  • 6

    Broj osoba

  • Jeftino

    Cijena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 3 grančice svježeg tamjana
  • 5 grančica peršuna ravnog lista
  • 1 lovorov list
  • 3 kriške suhog mesa, isjeći na komade
  • 12 pilećih bataka bez kostiju
  • krupna sol i mljeveni biber
  • 1 veliki sjeckana luk
  • 6 srednjih mrkvi, narezanih poprečno po dijagonali na komade veličine 1 cm
  • 2 češnja bijelog luka, mljeveni
  • 2 kašike paradajz paste
  • 3 kašike brašna za sve namjene
  • 350 ml suhog crnog vina
  • Pileći temeljac od 400 ml

Priprema

Pomoću kuhinjskog kanapa od pamuka zavežite tamjan, peršun i lovorov list u snop; ostavite po strani.

Zagrijte svoju Tefal tavu dok Thermo-Signal ne postane crven. To znači da je vaša tava na pravoj temperaturi za početak kuhanja.

Dodajte suho meso i propržite ga oko 2 minute. Zatim ga prebacite na tanjir (ukoliko ostane masnoće, ostavite je u tavi).

Podignite toplotu na srednje visoku. Piletinu začinite solju i biberom. Propržite piletinu oko 4 minute na svakoj strani. Prebacite na tanjir i ostavite po strani.

Dodajte luk, mrkvu i bijeli luk u avu. Pržite dok luk ne omekša, oko 4 minute. Umiješajte pastu od paradajza i brašno; kuhajte tokom 1 minute.

Dodajte vino, temeljac, piletinu i snop ljekovitog bilja. Pustite da proključa, poklopite i stavite da se krčka. Kuhajte tokom 10 minuta; zatim skinite poklopac i dinstajte dok piletina ne bude kuhana, oko 10 minuta. Uklonite i bacite snop ljekovitog bilja; dodajte suho meso.

Uživajte!