TEFAL Vitacuisine Compact VS400333

Vitacuisine Compact VS400333 Prvi kompaktni aparat za kuhanje na pari sa kalupima
  • Priprema kompletnog i balansiranog obroka istovremeno.
  • Opremljen ekskluzivnom funkcijom Vitamin + koja održava prirodan okus i vitamine u sastojcima.

Oznaka: VS400333

Vitacuisine Compact, usavršite svoje umijeće kuhanja!

Upoznajte Vitacuisine Compact, aparat za kuhanje na pari koji će vaše obroke obogatiti mnoštvom vitamina! Zahvaljujući odvojenim posudama možete pripremati 3 obroka istovremeno. Više ne morate birati između predjela, glavnog jela ili dezerta, već ih možete ih pripremiti sve odjednom! Nema potrebe da nadzirete spremanje obroka: kada aparat završi sa kuhanjem, automatski se isključuje i održava vaš obrok toplim sve do vremena za jelo.

Uz Vitacuisine Compact uživajte u zdravim obrocima bez kompromisa po pitanju okusa!

  • Funkcija Vitamin+ čuva prirodna svojstva sastojaka.
  • Opremljen je sa 2 posude, što je savršeno za pripremu soseva ili marinada.
  • Digitalni tajmer: vaša jela će uvijek biti savršena!
  • Inteligentni dodaci: pomoću 4 kalupa kuhajte sjajne obroke u manjim količinama. Osmišljen tako da odgovara svakome!
  • Praktičan: posude se mogu složiti jedna u drugu za jednostavno i praktično odlaganje u svakoj kuhinji.
Osnove
  • Funkcija Vitamin+

    Čuva prirodna svojstva sastojaka

  • Digitalni tajmer

    Nema potrebe da nadzirete spremanje obroka: kada aparat završi sa kuhanjem, automatski se isključuje

  • 3 obroka istovremeno

    Priprema kompletnog i balansiranog obroka istovremeno.

  • 2 posude

    Što je savršeno za pripremu soseva ili marinada.

  • 4 kalupa, 4 poklopca, 1 posuda

    Pomoću 4 kalupa kuhajte sjajne obroke u manjim količinama.

  • Praktičan

    Posude se mogu složiti jedna u drugu za jednostavno i praktično odlaganje u svakoj kuhinji

Recepti
Karakteristike
Snaga 1800  
Uključeni recepti    
Nastavci 4 verrines  
Kapacitet 10.3 l  
Tajmer (kuhanje na pari) Digitalni  
Jednostavno odlaganje    
Broj posuda 3  
Indikator nivoa vode    
Funkcija održavanja toplote Automatizirani  
Mogućnost pranja u mašini za suđe    
Mogućnost pranja u mašini za posuđe - detalji Svi dijelovi osim napajanja  
Boje Metalna, crna i zelena  
Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Da, možete podgrijavati hranu. Postavite tajmer na oko 10 minuta (zavisno od vrste hrane) i pazite da je dovoljno vode u spremniku.
Vremenom, prirodni sokovi od hrane, kao što su mrkva ili cvekla, mogu obojiti posudu. To je normalna pojava. Mrlje se mogu očistiti limunovim sokom odmah nakon kuhanja.
Preporučujemo da najveće namirnice, koje treba najduže kuhati, postavite u najnižu košaru.
Namirnice su postavljene preblizu i imaju različito vrijeme kuhanja: probajte produžiti vrijeme kuhanja.
Kuhate previše namirnica u isto vrijeme: namirnice većih dimenzija ili namirnice koje se duže kuhaju stavite u donju košaru.
Nemojte stavljati previše namirnica u košaru za kuhanje na pari.
Uklonite kamenac iz aparata.
Usitnite namirnice.
Ukus namirnica je mnogo bolji kada su pripremljene na pari, zato bi trebalo umjereno dodavati začine.
Ukoliko je potrebno, pospite malo na hranu ili dodajte začinsko bilje u vodu za stvaranje pare kako biste začinili hranu.
Da. Nikada ne smijete ostaviti mali električni aparat bez nadzora dok je u upotrebi. Međutim, ne morate čitavo vrijeme nadgledati aparat za kuhanje na pari. Podesite tajmer i zvučni signal će vas obavijestiti kada je jelo gotovo. Nema opasnosti da će vam hrana zagoriti ili da je morate promiješati.
Oprez: Ne zaboravite staviti vodu u spremnik.
Sokovi hrane kuhane na pari sakupljaju se u posudi za sakupljanje soka. Ovi sokovi se mogu koristiti u pripremi bujona i soseva.
Ako se vremena kuhanja hrane u posudama razlikuju, započnite kuhanje koje zahtijeva najviše vremena u najnižoj posudi i onda dodajte gornju posudu/posude kako kuhanje odmiče da biste završili ciklus kuhanja.
Svo zamrznuto povrće možete kuhati na pari.
Preporučujemo korištenje konzerviranih ili prethodno skuhanih mahunarki u aparatu za kuhanje na pari. Treba ih osušiti i isprati, a zatim postaviti u košaru za kuhanje na pari. Ne treba ih prethodno natapati ili kuhati.
Da, možete ga pripremati u aparatu za kuhanje na pari. Potrebno je isto vrijeme pripreme kao i prilikom pripremanja na pari/u tavi za umake. Provjeravajte nivo vode i dopunjavajte po potrebi.
Da. Ako košara za kuhanje na pari ima dno koje se može ukloniti, tada možete ukloniti dno sa košara 2 i 3 i postaviti cijelo malo pile na najnižu košaru i tako kuhati na pari.
Da. Kako bi meso, piletina i riba bili sočni i ukusni, možete ih marinirati nekoliko sati prije kuhanja na pari.
Kod pripreme jela koja se dugo kuhaju, trebat ćete dopuniti spremnik vodom tokom kuhanja. Da biste dopunili spremnik vodom, koristite rukavice za pećnicu za podizanje poklopca i košare za kuhanje na pari. Pažljivo podignite i ispraznite vodu koja se sakupila u posudi za sakupljanje sokova, a zatim napunite spremnik za vodu koristeći hladnu netretiranu vodu iz slavine.
Vrijeme kuhanja je isto bez obzira koristite li jedan ili dva nivoa. Molimo pazite da hranu previše ne zbijete na prvi nivo kako biste osigurali da para može dosegnuti drugi nivo.
Jednostavno stavite jaja u košaru za kuhanje na pari. Vrijeme kuhanje je 12 minuta za 6 tvrdo kuhana jaja i 8 minuta za 6 meko kuhana jaja.
Ne dirajte zdjele i čaše tokom kuhanja i ne dodirujte uređaj dok proizvodi paru. Uvijek ga zaustavite prije toga.
Ne pomjerajte uređaj dok se u njemu nalaze tečnosti ili hrana.
Uvijek nosite zaštitne rukavice za rad sa posudama ili čašama nakon kuhanja.
Pokušajte sa dodavanjem svježeg začinskog bilja, limuna, bijelog luka, narandži ili čak crvenog ruka direktno na hranu.
Za poboljšanje okusa piletine, mesa i ribe s marinadama, upotrijebite sos za roštilj ili mješavine začina.
Rižu stavite u posudu za rižu i napunite vodom.
Posudu s rižom stavite u parnu košaru ili u najveću posudu i počnite kuhati.
Da, naročito kod recepata sa dugim vremenom kuhanja.
Također provjeravajte nivo vode tokom kuhanja za slučaj da ju je potrebno dopuniti.
Upotrijebite samo vodu iz slavine.
Kod nekih je recepata potrebno upotrijebiti foliju za zaštitu, kako bi se spriječila kondenzacija i zaštitila osjetljiva jela.
Upotrijebite specijalnu foliju za kuhanje ili foliju koja se može koristiti u mikrovalnoj pećnici.
Izbjegavajte aluminijumsku foliju koja često produljuje vrijeme kuhanja.
Da, oni su otporni na pranje suđa u mašini, ali ih je poželjno prati na najnižoj temperaturi ili na postavci za pretpranje.
Da, kamenac se mora uklanjati na 7 do 10 upotreba. Da biste to uradili, jednostavno sipajte u spremnik 1/3 sirćeta i 2/3 vode.
Ostavite da djeluje tokom jedne noći.
Isperite unutrašnjost spremnika za vodu toplom vodom više puta.
Nikad ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje.
U prosjeku, preporučujemo da aparat čistite na 7 do 10 upotreba kako bi se održao efikasan protok pare i produžio radni vijek aparata.
Da biste to uradili, jednostavno sipajte u spremnik 1/3 sirćeta i 2/3 vode.
Ostavite da djeluje tokom jedne noći.
Isperite unutrašnjost spremnika za vodu toplom vodom više puta.
Nikad ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje.
Aparat nije očišćen od kamenca nakon 7 do 10 upotreba. Uklonite kamenac.
[1. korak provjere] Jeste li vodu ulili na dobro mjesto?
Ulijte vodu u spremnik za vodu sa sivim dijelom u sredini (grijač).

[2. korak provjere] Jeste li u spremnik ulili dovoljno vode?
Ako u spremniku za vodu nema dovoljno vode, aparat neće moći postići paru. Čak i ako kuhanje traje kratko, trebali biste paziti da voda dođe najmanje do vrha grijača (sivi dio). Čak i ako ste ulili dovoljno vode, proći će određeni period vremena prije nego počne otpuštati paru.

[3. korak provjere] Je li grijač (sivi dio) prljav?
Ako su minerali iz vode prekrili grijač, on možda neće pravilno prenositi toplotu te se možda neće stvarati para. Ako dođe do promjena poput promjene boje grijača (u smeđu, crnu ili bijelu) ili guljenja površine, potrebno je pobrinuti se o grijaču. Uklonite kamenac s njega.
Ispravno funkcioniše. Turbo prsten okružuje grijač kako bi se voda koja se nalazi unutra efikasno zagrijavala. Predviđen je da ne stoji u ravnini i da se voda iz okolnog prostora koristi za proizvodnju pare. Molimo pazite da je turbo prsten pravilno usmjeren te da urez gleda prema dolje.
Površina grijača se ne guli. To je vjerojatno sloj koji se uhvatio na površini grijača. Uklonite kamenac s njega.
Ako u spremniku nema dovoljno vode, uređaj neće više zagrijavati.
Napunite ga ponovo do oznake za maksimalni nivo i uređaj će automatski ponovo započeti program kuhanja.
Tokom dopunjavanja spremnika upotrijebite rukavice i pazite da ne dodirujete vruće površine ili hranu koja se kuha.
Posude su opremljene odvojivim rešetkama, osim posude za otkapavanje na kojoj se uvijek moraju nalaziti pripadajuće rešetke.
Ako uklonite rešetke, povećat ćete zonu kuhanja za velike komade namirnica (cijelo pile, artičoke, jastog, karfiol, brokula itd.)
Da biste rešetke stavili u odgovarajući položaj:
• Držite rešetku na ispravnoj strani (kopča mora biti postavljena prema dolje)
• Stavite rešetku u posudu.
• Pritisnite zonu s kopčom kako biste zakačili posudu.
Za uklanjanje rešetki, pritisnite na vrh rešetke.
Nakon što ste izvršili postupke za pokretanje aparata navedene u uputstvu za upotrebu, provjerite da li utičnica radi tako što ćete povezati neki drugi aparat. Ako još uvijek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati aparat samostalno i odnesite ga u ovlašteni servis.
Nemojte koristiti aparat. Da biste izbjegli opasnosti odnesite ga na popravak u ovlašteni servis.
Ako vaš uređaj signalizira da je nivo vode prenizak, morate dva puta pritisnuti taster za uključivanje i isključivanje ("on/off") da biste isključili uređaj.
Nikada nemojte isključiti uređaj iz struje tako da povučete utikač iz strujne utičnice, ako ga prije niste zaustavili na uobičajeni način.
Tokom postupka zadržavanja toplote, nije moguće napraviti ništa osim isključivanja uređaja.
Zato trebate prestati sa postupkom zadržavanja toplote i reprogramirati uređaj.
Tipka Vitamin + se automatski gasi kada je količina pare dovoljna za kuhanje.
Ne, možete kuhati sve vrste hrane: npr. meso, ribu, jaja, povrće, krompire, deserte od riže, kuskus itd.
Ne, prednost kuhanja na pari je ta da se ukusi i mirisi povrća ne miješaju, čak i ako su kuhani zajedno.
Aparat za kuhanje na pari ne radi pod pritiskom, već koristi ambijentalni pritisak.
Para u aparatu za kuhanje na pari ima temperaturu ključanja vode, tj. oko 100 °C.
Da, ali nemojte to činiti prečesto jer će to uzrokovati pad temperature i gubitak pare, što može usporiti kuhanje.
Vaš aparat sadrži vrijedne materijale koji se mogu obnoviti ili reciklirati. Odnesite ga u lokalni centar za prikupljanje otpada.
Molimo idite na odjeljak "Nastavci" internetske stranice da biste jednostavno našli sve što vam je potrebno za proizvod.
Za detaljnije informacije pogledajte dio Garancija na ovoj internetskoj stranici.
Ako mislite da jedan dio nedostaje, molimo, nazovite službu za korisnike i pomoći ćemo vam pronaći rješenje.
Zadržavanje toplote traje 60 minuta, sve dok spremnik sadrži dovoljno vode.
Ako više volite polaganije kuhanje, možete ručno zaustaviti program Vitamin + tako da pritisnete lampicu.
Tipka Vitamin + smanjuje vrijeme kuhanja i savršeno čuva sve vitamine.
Za dobre rezultate kuhanja čaše verrine uvijek bi se trebale postaviti u gornju posudu ispod poklopca.
Kod većine recepata kuhanje se odvija sa zatvorenim poklopcem ili tako da su čaše verrine prekrivene papirom za pečenje, no to bi svaki put trebalo provjeriti.