TEFAL MEGA 2 KG FR480015

MEGA 2 KG FR480015 Mega XXL friteza ima najveći kapacitet među Tefal fritezama ( do 2kg pomfrita!)

Tefal Mega XXL, jednostavno prženje za čitavu porodicu!

Mega XXL friteza ima najveći kapacitet među Tefal fritezama. Omogućava vam prženje 2 kg pomfrita u jednom prženju. 


Dizajn je moderan: srebrno-bijela friteza sa sjajnom metalnom tipkom za otvaranje poklopca. Sa odvojivom posudom sa neprijanjajućom oblogom, ova friteza je jednostavna za čišćenje. Svi dijelovi- osim kućišta- su perivi u mašini za posuđe. 


Sa Tefal Mega XXL, pripremajte ukusan i hrskav pomfrit u samo nekoliko minuta! 


Uživat ćete koristeći je sa svojom porodicom!
 

Oznaka: FR480015

Tefal Mega XXL, jednostavno prženje za čitavu porodicu!

Mega XXL friteza ima najveći kapacitet među Tefal fritezama. Omogućava vam prženje 2 kg pomfrita u jednom prženju. Idealan za velike porodice (do 8 osoba).

Dizajn je moderan: srebrno-bijela friteza sa sjajnom metalnom tipkom za otvaranje poklopca. Sa odvojivom posudom sa neprijanjajućom oblogom, ova friteza je jednostavna za čišćenje. Svi dijelovi- osim kućišta- su perivi u mašini za posuđe.

Zahvaljujući njegovom visoko efikasnom filteru protiv neprijatnih mirisa, biće pravo zadovoljstvo pržiti u kuhinji. Možete koristiti poklopac tokom prženja kako biste spriječili prskanje i nadzirati prženje zahvaljujući prozorčiću za nadgledanje.

Jednostavna za korištenje, možete kontrolirati košaru izvana tokom prženja, i posjeduje automatski sistem otvaranja poklopca. Možete podesiti temperaturu sa podesivim termostatom od 150° do 190° kako biste uvijek imali najbolje rezultate.

Uživat ćete koristeći je sa svojom porodicom!

Osnove
 • 2 Kg pomfrita u jednom prženju

  Mega XXL friteza ima najveći kapacitet među Tefal fritezama. Omogućava prženje 2 kg pomfrita: idealan za veće porodice (do 8 osoba).

 • Jednostavna za čišćenje

  Svi odvojivi dijelovi su perivi u mašini za posuđe: neprijanjajuća  odvojiva posuda, poklopac, košara i filter

 • Visoko efikasna kontrola neprijatnih mirisa

  Zahvaljujući visoko efikasnom filteru protiv neprijatnih mirisa, biće pravo zadovoljstvo pržiti hranu u kuhinji. 

 • Vanjska kontrola košare

  Kada podignete ručku košara se podiže

 • Podesivi termostat i prekidač za uključivanje/isključivanje

  Temperatura od 150° do 190°C. Prekidač za uključivanje/isključivanje sa svjetlosnim indikatorom temperature

 • Nadzirite kuhanje

  Zahvaljujući prozorčiću za nadziranje

Recepti
Karakteristike
Kapacitet hrane 2kg  
Obloga posude Neprijanjajuća obloga  
Poklopac Kuhanje  
Automatsko otvaranje poklopca    
Prozor    
Filter Karbon  
Filtracija ulja N/A  
Odvojiva košarica    
Kontrolna ploča N/A  
Svjetlosni indikator    
Boje Srebrna  
Odvojiva posuda    
Tipka za uključivanje/isključivanje    
Mogućnost pranja u mašini za posuđe - detalji svi odvojivi dijelovi (posuda, poklopac, košara)  
Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Hrana koju namjeravamo pržiti se ne bi smjela stavljati direktno u košaru. Hrana koju namjeravamo pržiti će se omotati oko košare i zalijepiti se.
Prvo spustite košaru u ulje. Nosite rukavice kada stavljate hranu direktno u ulje.
U fritezi možete pripremati sve tipove hrane: povrće, meso, ribu, morske plodove, voće. U fritezi možete pripremati dezerte: uštipke, krofne, voće.
Ulje čuvajte u fritezi sa zatvorenim poklopcem, kako bi ostalo svježe i čisto. Ako dugo nećete koristiti fritezu, čuvajte ulje u drugoj posudi i očistite fritezu.
Nikada ne miješajte različita ulja, jer svako ulje dostiže temperaturu prženja u različito vrijeme, a osim toga, to će izazvati emulzije i prelijevanja tokom kuhanja.
Vrijeme zagrijavanja varira od 10 do 18 minuta, zavisno od modela i veličine. Vrijeme može zavisiti i od toga da li imate model sa fiksiranom ili odvojivom posudom. Lampica pokazatelja temperature (zavisno od modela) je uključena dok se friteza zagrijava i isključuje se kada kada je friteza dostigla temperaturu.
Metalne ugljene filtere treba mijenjati na svakih 35-50 upotreba, ovisno o modelu (indikator zasićenosti pokazuje kada treba promijeniti filter). Pjenaste filtere treba mijenjati svakih 20 upotreba. Ako pripremate ribu, preporučujemo upotrebu posebnog filtera i zamjenu ulja nakon svake upotrebe. „Waterclean“ filter koji je izrađen od ugljičnih vlakana treba prati svakih 80 upotreba (regeneriše se nakon svakog pranja). Sistem „Pure Air“ je stalni sistem koji ne treba mijenjati.
Ulje u fritezi treba mijenjati barem svakih 10 upotreba. Suncokretovo ulje ili ulje od kikirikija mora se mijenjati svakih 5 upotreba, ili ćete čuti mala pucketanja (to znači da ima vode u spremniku friteze). Redovna zamjena ulja sačuvat će fritezu od starenja. Možda ćete morati češće mijenjati ulje ukoliko često pržite ribu, morske plodove ili namirnice u tijestu.
Ulje treba ocijediti ili filtrirati (kroz papirne filtere ili posudu za filtriranje) nakon što se friteza ohladi i nakon svake upotrebe. To će ulje duže održati čistim. Ulje koje koristite za ribu sačuvajte u drugoj posudi.
a) Ulje se nije dovoljno zagrijalo. Ukoliko imate podesivi termostat, vodite računa da bude postavljen na odgovarajuću temperaturu za vrstu hrane koju pržite. Ukoliko ga nemate, pazite da se indikator za temperaturu isključi, što znači da je ulje spremno za prženje.
b) U košari je previše hrane. Za bolje rezultate, pržite manje količine hrane (posebno zamrznutu hranu).
c) Niste dovoljno dugo pržili hranu. Produžite vrijeme prženja za nekoliko minuta, podignite košaru da biste provjerili da li je hrana hrskava.
a) Fritezu ste napunili preko dozvoljene granice (uljem ili namirnicama u košari). Provjerite količinu ulja. U posudi se nalazi oznaka za minimum i maksimum.
b) Moguće je da je vlažna hrana pala u ulje. Osušite hranu u potpunosti i uklonite preostale komadiće leda sa zamrznute hrane prije prženja.
Za najbolje rezultate preporučujemo biljno ulje.
Nikada ne miješajte različite vrste ulja u fritezi, jer svako ulje dostiže temperaturu prženja u različito vrijeme.
Ukoliko koristite čvrstu mast:
• isjeckajte je na kockice i otopite u posudi (150 °C), prije nego što je stavite u fritezu.
• nikada ne otapajte čvrstu mast direktno u posudi friteze.
Osim toga, nikada ne stavljajte namašćen hljeb direktno u košaru friteze.
Neprijatni mirisi mogu biti rezultat ustajalog/starog ulja ili ukazuju na to da morate zamijeniti filter.
Zamijenite ulje, filter ili oboje.
Prebrišite prozor sa malo limunovog soka ili presijecite krompir na pola i prebrišite njime prozor prije pripreme jela.
Ovisno o modelu:
a) Vanjska kontrola visine košare (omogućava spuštanje hrane u vruće ulje sa zatvorenim poklopcem, kako bi se spriječilo prskanje).
b) Vanjska strana hladna na dodir.
c) Poklopac s otvorom za oslobađanje pritiska.
d) Vaša friteza je opremljena termičkim osiguračem u slučaju pregrijavanja (toplina koja isijava) ili se može njime opremiti, naročito kod poluprofesionalnih modela kod kojih provjera nije aktivna ako proizvod nije u funkciji.
Spremnik friteze treba napuniti prije upotrebe, i to dok je ohlađena i isključena iz struje.
Nakon nekoliko upotreba, prilagodite nivo ulja i uvijek to radite dok je aparat isključen i ohlađen.
Nikada ne koristite fritezu bez ulja ili masti.
U spremniku obično postoje dvije oznake: minimum, maksimum. Pogledajte uputstvo za upotrebu.
U svakom slučaju, ne premašujte maksimalni nivo i ne stavljajte manje ulja od označene minimalne količine.
• Čim se ulje zagrije do odgovarajuće temperature (indikator se isključuje).
• Određeni modeli imaju i termostat sa više mogućih položaja, koji vam omogućava i podešavanje određene temperature. Najniži položaj zagrijava ulje na 170 °C / 338 °F, a gornji položaj na 190 °C / 374 °F. Niži položaj može se koristiti za pripremu delikatne hrane koja ne podnosi visoke temperature (gljive, neke vrste ribe). Više temperature osiguravaju odlične rezultate pri prženju krompirića, mesa, polugotove smrznute hrane, povrća itd.
Namirnice stavite u košaru do oznake maksimalne napunjenosti koja je navedena u uputstvima.
Kako biste dobili još ukusniju hranu preporučujemo punjenje do polovice oznake umjesto do oznake maksimalne napunjenosti.
Preporučujemo ograničavanje temperature kuhanja za krompire na 170°C (338ºF).
• Pustite da se friteza potpuno ohladi.
• Ulijte ulje u drugu posudu (sada je preporučljivo filtrirati ili zamijeniti ulje).
• Uklonite filtere i poklopac sa friteze (pogledajte uputstva, ovisno o modelu). Poklopac očistite toplom vodom sa dodatkom deterdženta i temeljno osušite. Neke poklopce možete prati u mašini za suđe (pogledajte uputstva).
• Zamijenite filter (sljedeći model, pogledajte intervale u uputstvima).
• Odvojivu posudu (na određenim modelima) očistite toplom vodom sa dodatkom deterdženta i temeljno osušite, no možete je prati i u mašini za suđe. Ne koristite abrazivna sredstva. Ne zaboravite očistiti ventil ako je opremljen sistemom za filtriranje.
• Fiksirane posude treba prebrisati papirnim ubrusima. Napunite polovinu friteze vodom i malom količinom deterdženta za pranje suđa (nikada ne uranjajte fritezu, kabal ili utikač u vodu) i operite je neabrazivnom spužvom. Pazite da se voda ne preliva preko iz friteze ili preko dijelova koji provode napon.
• Prospite vodu i osušite unutrašnjost friteze da bi se izbjegla prisutnost vode u ulju.
• Vanjski dio svih friteza možete prebrisati važnom spužvom s malo deterdženta. To se preporučuje nakon svake upotrebe.
Redovito mijenjajte ulje (8–10 korištenja).
Uklonite zagorene čestice na dnu friteze (ostatak od kuhanja) nakon svake upotrebe kako bi se ulje tokom dužeg vremenskog perioda održalo u boljem stanju.
Redovito mijenjajte (*prema modelu) ili čistite filter: ako to ne činite, filter će se začepiti te voda neće moći oticati tokom korištenja.
Redovito čistite fritezu u skladu s mjerama opreza za korištenje u uputstvima.
Iskorišteno ulje ulijte u nepropusnu posudu i bacite ga (kontaktirajte lokalni servis za reciklažu jer se prikupljanje otpada i infrastruktura razlikuju od regije do regije. Sposobnost obrade reciklažnog materijala zavisi od lokalnog servisa za reciklažu).
Nemojte ga izliti u sudoper.
Voda i ulje ne mogu se pomiješati: ako se pomiješaju i pregriju, iznenadno isparavanje vode može dovesti do prskanja ulja.
Ako friteza ispušta zvuk, to ukazuje na to da se u njoj nalazi voda. Zvuk nastaje zbog vode koja isparava.
Zamijenite ulje čim čujete ove pucketajuće zvukove. Ako ne zamijenite ulje, ono može početi prskati.
‒ U poluprofesionalnim modelima se aktivira sigurnosni sistem ako se friteza zagrijava bez ulja.
• Ostavite proizvod da se ohladi.
• Koristite funkciju RESET na bazi.
‒ Konvencionalne termoizolirane friteze nemaju funkciju RESET. Odnesite proizvod u jedan od ovlaštenih servisa za popravak.
• Poklopac nije pravilno zatvoren. Provjerite je li pravilno zatvoren.
   Za odvojive poklopce provjerite jesu li šarke pravilno zabrtvljene.

• Možda je oštećen dihtung. Za zamjenu se obratite ovlaštenom servisu.
Baterija se ispraznila. Zamijenite je.
Nakon što ste izvršili postupke za pokretanje aparata navedene u uputstvu za upotrebu, provjerite da li utičnica radi tako što ćete povezati neki drugi aparat. Ako još uvijek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati aparat samostalno i odnesite ga u ovlašteni servis.
Nemojte koristiti aparat. Da biste izbjegli opasnosti odnesite ga na popravak u ovlašteni servis.
• Pomfrit od svježeg krompira:
- Potopite nekuhani pomfrit u ključalu vodu da biste uklonili škrob i spriječili da se krompirići međusobno zalijepe.
- Osušite ih krpom, pržite u košari oko 8 minuta, izvadite i sačekajte da temperatura friteze poraste, zatim vratite košaru sa pomfritom u fritezu i pržite još 2 do 3 minuta kako biste dobili tamniju boju.
• Kod pripreme zamrznutog pomfrita nikada ne stavljajte pomfrit direktno u korpu ili iznad nivoa ulja, uklonite što više leda i osušite pomfrit krpom prije stavljanja pomfrita u ključalo ulje.
• Da biste ravnomjerno ispržili ostalu hranu, isjecite je u manje dijelove iste veličine.
• Dodajte so ili začine u prženu hranu na udaljenosti od aparata da biste spriječili da upadne unutra.
Električne friteze kontroliše termostat čija je namjena da održi odgovarajuću temperaturu ulja kako ne bi došlo do pregrijavanja i požara. Zato su friteze sigurnije. Većina friteza također je opremljena funkcijom automatskog isključivanja u slučaju prevelike radne temperature. Druge sigurnosne odlike su prozori za nadgledanje preko kojih možete vidjeti jelo koje pripremate, hladne zidove koji sprečavaju pregrijavanje kućišta i poklopac koji se zaključava i sprječavanje prskanja ulja prilikom pripreme hrane gdje se smanjuje rizik od prosipanja u slučaju pada friteze.
Možda je previše vode u ulju.
Važno je u potpunosti osušiti hranu i ukloniti led sa zamrznute hrane prije prženja.
Ako je u ulju previše vode, voda će proključati i probiti se na površinu te tako izbaciti ulje iz aparata.
Ulje od kikirikija ima nižu tačku dimljenja od većine drugog biljnog ulja, pa može doći do pojave dima prilikom prženja. Također može dodati čudnu aromu jelu, koja možda nije poželjna.
Namirnice u tijestu se ne bi smjele stavljati direktno u košaru. Tijesto će se omotati oko košare i zaglaviti se.
Voda i ulje ne mogu se pomiješati: ako se pomiješaju i pregriju, iznenadno isparavanje vode može dovesti do prskanja ulja.
Uvijek uklonite višak vode s hrane prije prženja kako biste osigurali da je količina vode u ulju svedena na minimum.
Nikad nemojte ubacivati hranu (posebno smrznutu hranu) direktno u košaru ili preko friteze, jer će se led otopiti u vodu u ulju.
Nemojte prekriti košaru za prženje poklopcem nakon upotrebe, jer to može dovesti do kondenzacije u fritezi.
Nemojte dopustiti da kondenzirana voda s poklopca kapa u fritezu.
Nikad nemojte pohranjivati ili koristiti fritezu na otvorenom, jer to dovodi do kondenzacije.
Friteza nikad ne bi trebala raditi s nivoima masnoće koji premašuju oznaku napunjenosti, jer će to uzrokovati prelijevanje.
Višak masti izvadite kutlačom.
Vaš aparat sadrži vrijedne materijale koji se mogu obnoviti ili reciklirati. Odnesite ga u lokalni centar za prikupljanje otpada.
Molimo idite na odjeljak "Nastavci" internetske stranice da biste jednostavno našli sve što vam je potrebno za proizvod.
Za detaljnije informacije pogledajte dio Garancija na ovoj internetskoj stranici.
Ako mislite da jedan dio nedostaje, molimo, nazovite službu za korisnike i pomoći ćemo vam pronaći rješenje.