Da biste izbjegli prskanje, postavite mikser do polovine posude i pritisnite tipku za uključivanje. Na kraju upotrebe, uvijek prvo isključite aparat prije nego što ga izvadite iz posude.
Ne koristite mikser u posudama koje su stavljene na grejnu površinu ili da biste sjeckali orašaste plodove (bademe, lješnjake itd.), sirovo meso* ili kockice leda* i ne unosite ga u praznu posudu. * za modele sa dodacima „click and mix“, moguće je koristiti aparat na ovaj način (pogledajte uputstvo za upotrebu miksera).
Vrlo je važno da koristite posebne dodatke za majonezu, koji se dobiju uz vaš aparat (blender za majonezu + posuda) i da se pridržavate količina sastojaka, naročito senfa. Ako ne koristite senf, trebate je nadoknaditi jajima (npr. 2 jaja umjesto 1, kao što je uobičajeno). Šta se tiče količine ulja, ona mora biti između minimalne i maksimalne. Dodajte ulje vrlo polako i neprekidno miješajte. Svi sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi tako da se majoneza ne ukiseli.